Linkovi

Kineski šef odbrane: Novi nivo vojne saradnje s Rusijom


Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, lijevo, i kineski ministar odbrane general Li Šangfu prisustvuju ceremoniji u Moskvi, 18. aprila 2023.
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, lijevo, i kineski ministar odbrane general Li Šangfu prisustvuju ceremoniji u Moskvi, 18. aprila 2023.

Kineski šef odbrane obećao je u utorak da će vojnu saradnju sa Moskvom podići na novi nivo, što je izjava koja odražava sve bliskije veze Rusije i Kine usred borbi u Ukrajini.

"Oružane snage Kine i Rusije će sprovoditi sporazume koje su postigli šefovi država i proširiti vojnu saradnju, vojno-tehničke veze i trgovinu oružjem", rekao je Li u uvodnoj riječi na sastanku sa Šojguom u utorak. "Sigurno ćemo ih podići na novi nivo".

Lijevo putovanje uslijedilo je nakon prošlomjesečne trodnevne državne posjete ruskoj prijestolnici kineskog lidera Ši Đinpinga, što odražava jačanje angažovanja Kine sa Rusijom. Moskva i Peking su blisko uskladili svoje politike u pokušaju da preoblikuju svjetski poredak kako bi umanjili uticaj Sjedinjenih Država i njihovih zapadnih saveznika.

Kina je odbila da kritikuje ruske akcije u Ukrajini i okrivila je SAD i NATO za provociranje Moskve. Šijeva posjeta Moskvi dala je snažan politički podsticaj Putinu, šaljući poruku zapadnim liderima da su njihovi napori da izoluju Rusiju propali.

Nakon razgovora, Putin i Ši su izdali zajedničke deklaracije u kojima se obavezuju da će dalje jačati svoju "stratešku saradnju", razvijati saradnju u energetici, visokotehnološkim industrijama i drugim sferama i proširiti upotrebu svojih valuta u međusobnoj trgovini kako bi smanjili zavisnost od Zapada.

Poslije više od godinu dana borbi u Ukrajini i kršenja zapadnih sankcija, zavisnost Rusije od Kine značajno je porasla. Suočena sa zapadnim ograničenjima na izvoz nafte, gasa i drugog izvoza, Rusija je preusmjerila svoje tokove energije u Kinu i naglo proširila drugi izvoz, što je rezultiralo povećanjem bilateralne trgovine od 30 odsto.

Prošlog mjeseca Putin i Ši su također obećali da će dalje razvijati vojnu saradnju između Moskve i Pekinga i sprovoditi više zajedničkih pomorskih i vazdušnih patrola.

Međutim, nije bilo riječi o potencijalnim isporukama kineskog oružja Rusiji, čega se plaše SAD i drugi zapadni saveznici, a kineski ministar spoljnih poslova je u petak ponovo potvrdio da Peking neće prodavati oružje ni jednoj strani u sukobu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG