Linkovi

Kineski plan o razvoju oružanih snaga najzanimljiviji po tome što je u njemu izostavljeno


Kineski plan o razvoju oružanih snaga najzanimljiviji po tome što je u njemu izostavljeno
Kineski plan o razvoju oružanih snaga najzanimljiviji po tome što je u njemu izostavljeno

Abe Denmakr: "Kina razvija značajne vojne kapacitete i na to ima pravo. Peking može trošiti svoj novac kako ga je volja. Pitanje nije hoće li Kina biti značajna vojna sila već kako će koristiti tu svoju silu."

Američki vojni stručnjaci kažu da neke informacije objavljene u nedavnom dvogodišnjem izvještaju Pekinga o kineskim oružanim snagama bacaju svijetlo na njihove rastuće vojne kapacitete i ambicije.

Izvješće oslikava sve samopouzdaniju vojsku, ali ne govori o kontroverznijim pitanjima poput oružanih sustava što ih Kina samostalno razvija.

Najnovije kinesko izvješće o oružanim snagama počinje tvrdnjom da se struktura međunarodne moći mijenja te jača utjecaj zemalja u razvoju. Analitičar Abe Denmark kaže kako Kinezi – kada govore o 'zemljama u razvoju' - govore o samima sebi: "Oni se smatraju čimbenikom u jačanju i mijenjaju globalne ravnoteže sile. Oni smatraju da sada ubiru plodove više desetljeća investicija. Ono što se mene najviše dojmilo jest samopouzdanje koja izbija iz svih dijelova ovog dokumenta."

Kina je objavila sedam ovakvih izvješća od 1998. godine. Cilj je pomoći drugim zemljama da bolje razumiju kineske oružane snage. U dokumentu se, također, govori o tome kako se Kina sve više suočava s „raznolikim i kompleksnim sigurnosnim izazovima“.

Dean Cheng, stručnjak pri Zakladi Heritage iz Washingtona, kaže da Kina po prvi put navodi prioritete u nabavci opreme po rodovima oružanih snaga: "Ne ulaze u pojedinosti, ali nude zanimljiv uvid u planove svoje vojske. Vrlo su jasni u tome da njezina izgradnja nije gotova, da je riječ o procesu koji traje."

Prošlog mjeseca Kina je objavila da će njene oružane snage narasti ove godine za oko 13 posto te da će potrošiti više od 91 milijardu dolara na obranu. Kina kaže da je povećana potrošnja za vojsku usmjerena na modernizaciju te da to ne predstavlja prijetnju drugim zemljama. Također se ističe da je kineski vojni budžet manji od američkih izdvajanja za obranu.

No ono što zabrinjava analitičare i strane vlade, kaže Abe Denmark, nije nužno to koliko se troši na kinesku vojsku: "Kina razvija značajne vojne kapacitete i na to ima svako pravo. Peking može trošiti svoj novac kako ga je volja. Pitanje nije hoće li Kina biti značajna vojna sila već kako će koristiti tu svoju silu."

Stručnjak za sigurnost u Aziji Dean Cheng dodaje da je za njega najzanimljivije ono što je izostavljeno u kineskom dokumentu: "Nije, na primjer, spomenuto Južno kinesko more. To je pitanje koje izaziva zabrinutost i koje je negativno utjecalo na američko-kineske odnose. Također se jako malo spominje rat u kibernetskom prostoru te operacije u svemiru."

Dodatne informacije o kineskim kapacitetima mogle bi pomoći u izgradnji povjerenja, kaže analitičar Gabe Collins dok Abe Denmark kaže kako nije iznenađen time što Kina u spomenutom dokumentu nije govorila o kontroverznim pitanjima jer Peking, smatra on, ne vjeruje da je transparentnost na polju obrane u njegovom interesu. Kako ističe, ovaj kineski izvještaj 'benigni je dokument javne diplomacije' koji izbjegava bilo kakve teme koje bi mogle prikazati Kinu kao agresivnu zemlju.

XS
SM
MD
LG