Linkovi

Kineski nosač zrakoplova - razlog za ponos ili zabrinutost?


Ukrajinski nosač zrakoplova "Varyag" u brodogradilištu Mykolayiv, u svibnju 1997. Kina je kupila praznu oplatu tog broda koja je služila kao temelj prvom kineskom nosaču aviona.
Ukrajinski nosač zrakoplova "Varyag" u brodogradilištu Mykolayiv, u svibnju 1997. Kina je kupila praznu oplatu tog broda koja je služila kao temelj prvom kineskom nosaču aviona.

Arthur Ding: "Radi se o testu kako bi se vidjelo je li cjelokupna struktura broda dobra ili ne. Ne radi se o operativnom testu već više o psihološkom efektu za domaću javnost."

Prvi kineski nosač zrakoplova isplovio je danas iz luke Dalian, na sjeveroistoku Kine. Kako javlja William Ide, ovaj brod izvor je ponosa u Kini, ali kod susjeda izaziva zabrinutost.

Krajem devedesetih Kina je kupila praznu oplatu jednog ukrajinskog nosača zrakoplova. Plovilo je bilo izgrađeno desetljeće prije u Sovjetskom Savezu, no nakon raspada te zemlje oplata je pripala Ukrajini.

Od tada to je plovilo bilo predmet spekulacija i rasprava u vojnim krugovima. U proteklih nekoliko tjedana kineska državna televizija i web sajtovi koji objavljuju vojne vijesti dnevno su pratili pripreme ovog broda. Glasnogovornik kineske vojske Geng Jangseng prošlog je mjeseca javno govorio o nosaču zrakoplova čime je postalo jasno da je prvo isplovljavanje blizu. Na redovnoj tiskovnoj konferenciji Geng je potvrdio da Kina planira izgraditi manju flotu nosača zrakoplova te ponuditi jamstva da su kineske namjere mirotvorne.

"Kina će ustrajati na putu ka miru te neovisnoj vanjskoj politici mira zajedno s nacionalnom politikom obrane. Mi imamo dugačku obalu i morska prostranstva. Odgovornost je kineskih oružanih snaga da zaštite teritorijalno more i očuvaju naš pomorski suverenitet i pomorska prava" - rekao je kineski dužnosnik.

Geng Jangseng je rekao da Kina koristi više izvora za daljnji razvitak nosača zrakoplova. Nakon prve plovidbe brod će se vratiti u luku gdje će se nastaviti nadgradnja i testovi.

Kineski dužnosnici pokušali su umanjiti značaj prvog nosača zrakoplova no ovaj je brod postao simbol rastuće kineske moći u vrijeme kada rastu napetosti u odnosima s nekoliko zemalja susjeda - oko pomorskih prava u Istočnom i Južnom kineskom moru. Arthur Ding, vojni analitičar za Kinu na tajvanskom nacionalnom sveučilištu Chengchi kaže da je prva plovidba kineskog nosača zrakoplova samo inicijalni test: "Radi se o testu kako bi se vidjelo je li cjelokupna struktura broda dobra ili ne. Ne radi se o operativnom testu već više o psihološkom efektu za domaću javnost."

Vojni analitičari kažu da će trebati još nekoliko godina prije nego kineski nosač zrakoplova postane potpuno operativan, a više od dva desetljeća za uspostavljanje cjelovitog programa razvoja nosača zrakoplova.

Većina vojnih komentatora i vojnih analitičara u Kini kaže da će zemlja trebati najmanje tri nosača zrakoplova - jedan stalno na moru, jedan u luci na popravku, a treći za uvježbavanje.

XS
SM
MD
LG