Linkovi

Kineski naučnik koji je stvorio prve GMO bebe osuđen na tri godine zatvora


Scientist He Jiankui speaks at his company Direct Genomics in Shenzhen, Guangdong province, China July 18, 2017.
Scientist He Jiankui speaks at his company Direct Genomics in Shenzhen, Guangdong province, China July 18, 2017.

Kineski naučnik He Jiankui, koji je krajem 2018. godine objavio kako je genetički modificirao dvije bebe u Kini, osuđen je na sudu u Shenzhenu jer je "protivzakonito provodio postupak genetičke manipulacije ljudskih embrija u reproduktivne svrhe", objavila je službena kineska agencija Xinxua.

Zhang Renli i Qin Jinzhou, saradnici Hea koji su radili u dvije neimenovane medicinske ustanove, osuđeni su na blaže kazne.

Podsjetimo, He je 2018. u Youtube video obavijestio javnost kako je koristio tehnologiju uređivanja gena CRISPR da bi isključio gen CCR5. Ovaj gen kodira protein na koji se virus HIV veže. Njegov se tim nadao da će se bebe roditi otporne na HIV. Međutim, niti je uređivanje gena u svrhu stvaranja genetički izmijenjenih beba dozvoljeno, niti je tim poštovao propisane etičke normative. Čak je vjerovatno da je izmjena gena bila nepotrebna, s obzirom da je otac, a ne majka beba, bio HIV pozitivan, što predstavlja znatno manji rizik po zdravlje djece.

Tim je stvorio 22 embrija od reproduktivnih stanica sedam parova, a čini se da je kod 16 uspješno urađeno editovanje gena. Jedanaest embriona je implantirano, ali samo je jedna žena ostala trudna.

30. decembra 2019. godine, sud u Shenzenu je utvrdio je da su He Jiankui i njegove kolege krivotvorili materijale za etički pregled, kršili nacionalne propise o naučnim istraživanjima i medicinskom upravljanju te nanijeli štetu društvu.

He je, osim zatvorskom kaznom, kažnjen i s novčanom kaznom od 3 miliona juana, što je oko 430.000 američkih dolara, izvještava kineska državna novinska agenciji Xinhua.

Dvojica Heovih kolega, Zhang Renli i Qin Jinzhou, također su dobili zatvorske i novčane kazne. Zatvorska kazna bi bila i najvjerovatniji ishod da se ovo dogodilo u UK.

Sva trojica priznala su krivnju na privatnom suđenju. Oni se također suočavaju sa doživotnom zabranom sudjelovanja u bilo kojem projektu reproduktivne tehnologije na ljudima i nekim naučno-istraživačkim projektima.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG