Linkovi

Kineski ministar odbrane u posjeti Rusiji i Bjelorusiji


Kineski ministar odrane Li Shangfu
Kineski ministar odrane Li Shangfu

Kineski ministar odbrane Li Shangfu u posjeti je Rusiji i Bjelorusiji u znak podrške onim nacijama koje je Zapad nastojao izolirati zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Li je u ponedjeljak otputovao na šestodnevno putovanje, tokom kojeg će održati obraćanje na Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbjednosti i sastati se sa čelnicima odbrane iz Rusije i drugih zemalja, objavilo je Ministarstvo odbrane na svom nalogu na društvenim mrežama.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov trebalo bi da govori na konferenciji na temu „Potraga zemalja većinskog svijeta za putevima razvoja van zapadnih mehanizama, uključujući jačanje multilateralnih asocijacija novog tipa”, javila je ruska zvanična novinska agencija TASS.

Rečeno je da su predstavnici oko 100 zemalja i osam međunarodnih organizacija pozvani da prisustvuju.

Oni bi „razgovarali o različitim aspektima bezbjednosti u uslovima uspostavljanja multipolarnog svjetskog poretka, načinima obnavljanja konstruktivne međunarodne saradnje u kontekstu agresivnih zahtjeva euroatlantskih elita za svjetskom dominacijom”, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Upitan o posjeti, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin osvrnuo se na izjavu Ministarstva odbrane, ali je dodao da su kineski i ruski lideri „održavali stratešku komunikaciju na različite načine o različitim pitanjima”.

„Dvije strane su imale urednu razmjenu mišljenja na visokom nivou o opsežnim temama, uključujući bilateralnu saradnju i pitanja od zajedničkog interesa”, rekao je Wang novinarima na dnevnom brifingu.

„Dve zemlje će nastaviti da unapređuju kinesko-rusko sveobuhvatno strateško partnerstvo u novoj eri”, rekao je on.

To je bila očigledna referenca na zajedničku izjavu izdatu između ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog kineskog kolege Xi Jinpinga u Pekingu prošle godine neposredno prije invazije Rusije u februaru u kojoj su proglasili „prijateljstvo bez ograničenja”.

Xi je u međuvremenu posjetio Moskvu u martu, šaljući poruku zapadnim liderima da su njihovi napori da izoluju Moskvu zbog borbi u Ukrajini propali.

Lijevo prisustvo na konferenciji dodatno naglašava želju Kine i Rusije da usklade svoje vanjske politike u pokušaju da potkopaju liberalno-demokratski svjetski poredak predvođen Zapadom.

Nakon toga slijedi posjeta bliskoj ruskoj saveznici Bjelorusiji, čija je teritorija dijelom iskorištena za izvođenje prošlogodišnje invazije. Dok je tamo, on će održati sastanke i razgovore sa bjeloruskim državnim i vojnim liderima i posjetiti vojne objekte, saopštilo je Ministarstvo.

Kina tvrdi da je neutralna u sukobu, ali je optužila SAD i njihove saveznike da provociraju Rusiju i održava snažne ekonomske, diplomatske i trgovinske veze s Moskvom.

Kina je podržala Rusiju u suprotstavljanju američkoj osudi invazije Ukrajine na međunarodnim forumima, ali kaže da neće dati oružje ni jednoj strani u ratu.

XS
SM
MD
LG