Linkovi

Borba protiv požara sa kineskim dronovima uprkos mogućim krađama podataka


Sumnje u kineske dronove
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Kompanija DJI, kineski gigant koji proizvodi dronove, njima snadbijeva američku policijsku i vatrogasnu službu. Vatrogasna stanica u Fremontu, u američkoj državi Kalifornija, više od dvijestotine puta upotrijebila je kineske dronove za posljednje dvije godine.

Nedavno spašavanje djeteta oštećenog sluha u Fremontu, u američkoj državi Kalifornija, djelimično je bilo moguće zbog upotrebe drona sa infracrvenom kamerom. Pomoću nje, u toku noći, uočeno je lice djeteta koje je upalo u provaliju. Ovo, svojevrsno oko na nebu, obezbjeđuje informacije neprocjenjive vrijednosti.

“Dronovi su sastavni dio naših svakodnevnih aktivnosti. Koristimo ih za sve, od gašenja požara, odlaganja opasnih materijala – do traganja i spašavanja", kaže za Glas Amerike Jeff Kleven, šef te vatrogasne službe.

Kupovina tehnologije proizvedene u Kini sve je češća. Nedavno je, međutim, američko ministarstvo za unutrašnju bezbjednost ponovilo upozorenje da bi bespilotne letjelice iz Kine mogle da prenesu američke podatke u Kinu – što su optužbe koje DJI poriče.

Ta upozorenja vatrogasnoj službi Fremonta služe kao podsjetnik da uvijek na najsigurniji način čuva i šalje informacije, kaže Jeff Kleven.

"Imamo načine na koje čuvamo podatke tako da ne odu na neželjena mjesta. Ponekad ne moramo da se povezujemo na interenet niti da vršimo transfer sadržaja preko mreže. Imamo mogućnost i da izolujemo podatke unutar našeg sistema. Tako da imamo puno povjerenje", rekao je on.

Oko 1.000 američkih službi za javnu bezbjednost upotrebljava bespilotne letilice, kaže Romeo Durscher – predstavnik kompanije DJI. U saradnji sa njima kompanija je organizovala obuke priprema za katastrofe – poput šumskih požara u Kaliforniji. S obzirom na to da je u SAD-u porasla zabrinutost zbog upotrebe bespilotnih letjelica, DJI je povećao stepen bezbjednosti i kontrolu podataka koje nudi klijentima, kaže Durscher.

“Sistem je podešen tako da korisnik sam kontroliše svoje podatke. Mi se time ne bavimo. Korisniku obezbjeđujuemo alate za čuvanje, procesiranje ili slanje podataka", uvjerava predstavnik kompanije DJI.

Fremontski vatrogasci se nadaju da će jednog dana dronovi raspolagati senzorima za opasne supstance koje bi koristili prije slanja ljudi na teren. Uzdaju se i da će bespilotne letjelice moći prije spasilačkih timova da se pojave na terenu. Jeff Kleven, iz vatrogasne službe, uvjeren je da će dronovi postati sve značajniji.

„U narednih 10 godina bespilotne letjelice biće uobičajene poput vatrogasnih crijeva. Podaci koje prikupljaju dronovi su nezamjenjivi. Oni su postali svakodnevni alat", navodi on.

Tehnologija koja svakodnevno spašava živote – u procijepu sumnji dvije tehnološke super sile.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG