Linkovi

Kineski cenzori promijenili kraj najnovijeg filma "Malci"


Arhiv - Glavni junaci filma "Malci" stižu na premijeru u Los Angelesu, 25. juna 2022.
Arhiv - Glavni junaci filma "Malci" stižu na premijeru u Los Angelesu, 25. juna 2022.

Cenzori su promijenili završetak novog animiranog filma "Malci: Gruov početak" (Minions: The Rise of Gru) za domaće izdanje u Kini, primijetili su korisnici društvenih mreža širom zemlje tokom vikenda.

Montaža je još jedan primjer da kineske vlasti montiraju neki popularni holivudski film kako bi ga učinili politički korektnijim, što je navelo neke gledaoce da se bune zbog promjena.

Prema objavama i snimcima ekrana iz filma koji su podijeljeni na Weibo, kinesloj platformi sličnoj Twitteru, cenzori su prihvatili dodatak u kojem je policija uhvatila Wilda Knucklesa, glavnog lika u filmu o pljački, da bi odslužio 20 godina zatvora.

Gru, saučesnik Knucklesa, "vratio se svojoj porodici" i "njegovo najveće dostignuće je što je otac svoje tri devojčice", pokazuju snimci filma.

U međunarodnoj verziji, film se završava tako što Gru i Knickles, dva lopova anti-heroja priče, zajedno odjašu pošto je Knickles lažirao sopstvenu smrt kako bi izbjegao hapšenje.

Brojni online komentatori ismijavali su dodatak, rekavši da liči na power-point prezentaciju.

DuSir, online izdavač filmskih recenzija sa 14,4 miliona pratilaca na Weibo, primijetio je da kineska verzija filma traje jedan minut duže od međunarodne verzije i postavio pitanje zašto je potreban dodatni minut.

"Samo nama je potrebno posebna briga, iz straha da će nas crtani film 'pokvariti'", napisao je DuSir u tekstu objavljenom u subotu.

Universal Pictures, američki distributer filma, nije odgovorio na zahtjev za komentar van uobičajenog radnog vremena.

Huaxia Film Distribution Co. and China Film Co, distributeri filma u Kini, nisu odgovorili na zahtjev za komentar.

Kina postavlja kvotu za broj inostranih filmova koji se mogu prikazivati u domaćim bioskopima. U mnogim holivudskim filmovima koji se prikazuju u zemlji neke scene su izostavljene ili izmijenjene.

Neki gledaoci primjećuju da se ponekad alternativni završeci filmova razlikuju od originala.

Prošle godine, kineski gledaoci klasičnog filma iz 1999. godine "Klub boraca" (Fighting Club) primijetili su da originalni završetak, u kojem protagonista i njegov alter ego detoniraju niz nebodera, nije bio u verziji prikazanoj na domaćem siteu za streaming Tencent Video.

Umjesto toga, scenario na ekranu kaže da je policija "brzo shvatila cijeli plan i uhapsila sve kriminalce, uspješno sprječivši eksploziju bombe".

Promjene su bile naširoko ismijane među kineskim obožavaocima originalnog filma, a čak su izazvale i odgovore od reditelja filma i autora romana na kojem je zasnovan. Tencent je kasnije vratio originalni kraj.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG