Linkovi

BiH

Kineske kompanije zainteresirane za izgradnju puteva u BiH. EU upozorava na ulogu Kine na Balkanu.


27.07.2018.
27.07.2018.

Tang Hao zamjenik predsjednika za prekomorske operacije „China State Construction Engineering Corporation LTD“., izjavio je da je kompanija zainteresirani za sve infrastrukturne projekte u oblasti cestovne i željezničke infrastrukture, kao i aerodroma a koji su bili tema današnjeg sastanka, stoji u saopćenju Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Kompanija predstavlja najveće konstrukcijsko i investicijsko preduzeće u svijetu sa godišnjim prometom koji dostiže 158 milijardi američkih dolara, a nova vrijednost ugovora u 2017. godini iznosi 368 milijardi dolara, što je CSCEC rangiralo na 23. mjesto prema “Fortune Global 500“.

Sastanak u Ministarstvu ugovoren na inicijaitivu kineske ambasade u Sarajevu, a uz posredovanje Vanjsko-trgovinske komore BiH.

Ministar Ismir Jusko je informirao predstavnike kineske kompanije da je Ministarstvo u saradnji sa entitetima i Brčko distriktom donijelo temeljni dokument, Okvirnu strategiju prometa BiH, čime je stvorena osnova za brži razvoj prometne infrastrukture u BiH, navodi se u saopćenju iz Ministarstva za promet i komunikacije BiH.

Kineski infrastrukturni radovi u regiji nedavno su privukli pažnju EU koja provjerava kineske kredite u Srbiji.

EU je i javno upozorila na ulogu KIne an zapadnom Balkanu, uz napomenu da bi Peking mogao da "u trojanske konje" pretvori države koje će jenog dana biti članice Unije, prenosi RSE.

XS
SM
MD
LG