Linkovi

Kineske kompanije sve više investiraju u inozemstvu poglavito u SAD-u


Proizvodnja kineskog zrakoplova ARJ21 u Šangaju
Proizvodnja kineskog zrakoplova ARJ21 u Šangaju

Stručnjaci za Kinu kažu da su neka od tih ulaganja sigurnosni rizik po Sjedinjene Države

Los Angeles je drugi po veličini američki grad. Poznat je kao centar filmske industrije. Međutim, za kineske investitore postoje i neke drugi razlozi za ulaganje u ovo područje.

"Kao prvo, radi se o glavnoj ulaznoj luci između Kine i Zapada. Drugo - u Kaliforniji živi dosta Kineza."

Daniel Tang direktor je hotela Marriot u Los Angelesu čiji je vlasnik kineska kompanija Shenzen New World. On kaže da se kineske kompanije pripremaju za nove investicije u Americi.

"Trenutno razmatramo investicije u druge velike gradove kao što su Washington, New York i San Francisco."

Američke kompanije s kineskima formiraju i poslovna partnerstva. Balawinder Samra predsjednik je kompanije Balqon koja proizvodi dijelove za električne autobuse i kamione. On surađuje s kineskim poduzetnikom čija kompanija proizvodi litijske baterije.

"Od iznimne su vrijednosti njegova znanja o baterijskoj tehnologiji i njegova iskustva iz Kine."

Ne-vladina organizacija Asia Society navodi da su kineske tvrtke u Americi posljednjih godina investirale više od jedanaest milijardi dolara. Orville Schelk kaže:

"Investicije su potrebne, pogotovo sada nakon nedavnog financijskog kolapsa. Naše tržište kapitala nije kakvo je nekoć bilo. Svježi novac dolazi iz Kine."

No stručnjaci za Kinu kažu da su neka od ulaganja - sigurnosni rizik. Clayton Dube radi za Američko-kineski institut na Sveučilištu Južne Kalifornije.

"Svi znaju da Kina ima razgranatu špijunažu u Sjedinjenim Državama. Njezin cilj je naša tehnologija."

Analitičar za kineska pitanja Gordon Chang upozorava.

"Trebaju nas brinuti kineski politički ciljevi, ako su oni motiv za ovakve investicije."

Državni Odbor za strana ulaganja procjenjuje rizik po američku nacionalnu sigurnosti prije nego li se strancima dopusti investiranje. Shu Lou Mei iz kineskog konzulata u Los Angelesu kaže da ulagači iz Kine smatraju da je ovaj odbor odveć restriktivan.

"Neke od velikih kompanija još uvijek se pribojavaju investiranja u Sjedinjene Države jer očekuju da će biti odbijene."

No profesor ekonomije sa Sveučilišta Kalifornije, Peter Navarro, smatra da američka politika nije dovoljno restriktivna.

"Taj odbor ne zna prepoznati prijetnju, u slučaju kad imate lokalnu firmu s tehnologijom koja zanima Kineze. Oni je nesmetano mogu kupiti a našu tehnologiju primijeniti u vojne svrhe."

Američka ne-vladina organizacija Asia Society procjenjuje da će u sljedećih deset godina kineski biznisi u svijetu investirati između bilijun i dva bilijuna dolara. Dobar dio tog novca bit će investiran u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG