Linkovi

Dio kineske rakete težak 18 tona ulazi u atmosferu u nedjelju


Lansiranje kineske rakete 29. aprila 2021.
Lansiranje kineske rakete 29. aprila 2021.

Ostaci najveće kineske rakete trebalo bi da ponovo uđu u atmosferu do nedjelje ujutru, saopštila je američka organizacija za istraživanje svemira Aerospace Corporation.

Kinesko minsitarstvo odbrane je u petak najavilo da će ostatak rakete težak 18 tona najvjerovatnije da se raspadne prije nego što padne na zemlju i da neće uzrokovati štetu.

Američka svemirska komanda je, međutim, saopštila da je pad nekontrolisan i da ga prati.

Organizacija Aerospace Corporation je na Twitteru objavila da su posljednja predviđanja da će ostatak kineske rakete Long March 5B ući u atmosferu u nedjelju ujutru, a da će mjesto pada vjerovatno biti u blizini Sjevernog ostrva Novog Zelanda, ali su ostavili mogućnost i za drugu lokaciju.

Kineska raketa je lansirana 29. aprila sa ostrva Hainan. Rakete iz serije Long March 5 služe za različite stvari: od snabdijevanja svemirske stanice do istraživanja Mjeseca i Marsa.

Astrofizičar sa Harvarda Jonathan McDowell rekao je da postoji šansa da dio rakete padne u naseljeno područje, kao što su u maju 2020. dijelovi iste takve kineske rakete pali duž Obale slonovače i oštetili nekoliko zgrada. Tada nije bilo povrijeđenih.

Otpad sa kineskih raketa nije neuobičajena pojava. Krajem aprila, vlasti u gradu Šijanu u provinciji Hubej, izdale su upozorenje za evakuaciju jer se očekivao pad dijelova rakete.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG