Linkovi

Kineska privreda mogla bi prestići američku do 2030.


FILE - Chinese staffers adjust U.S. and Chinese flags before a session of negotiations between U.S. and Chinese trade representatives, at the Diaoyutai State Guesthouse, in Beijing, China, Feb. 14, 2019.
FILE - Chinese staffers adjust U.S. and Chinese flags before a session of negotiations between U.S. and Chinese trade representatives, at the Diaoyutai State Guesthouse, in Beijing, China, Feb. 14, 2019.

Kinesko gospodarstvo sve će se više oslanjati na državna ulaganja, razvoj visoke tehnologije i domaću potrošnju – uz manje doprinosa iz svoje prethodne osnovne izvozne proizvodnje – budući da će prestići Sjedinjene Države u idućem desetljeću, predviđaju analitičari.

Kineski bi BDP trebao rasti 5,7% godišnje do 2025., a zatim 4,7% godišnje do 2030., predviđa britanski konzultantski centar za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR). Njegova prognoza kaže da će Kina, sada drugo po veličini svjetsko gospodarstvo, prestići američko gospodarstvo broj 1 do 2030. Tvrtka za osiguranje kredita Euler Hermes dala je sličnu prognozu.

Kineski su čelnici tokom proteklog desetljeća natjerali privredu da se više oslanja na usluge s dodanom vrijednošću u odnosu na tradicionalni tvornički izvoz, objavili su državni mediji. Kinesko-američki trgovinski spor i zatvaranje radnih mjesta početkom 2020. zbog COVID-19 dodatno su pritisli proizvodnju.

Smanjujući tvorničku proizvodnju u Kini, strane multinacionalne kompanije šire se izvan Kine, ciljajući mjesta kao što je Vijetnam kako bi se izbjeglo povećanje plaća i troškova poštivanja okoliša. Izlaskom u više zemalja nadaju se da će spriječiti bilo kakvo ponavljanje kineskog zatvaranja zbog COVID-19 početkom 2020. koje je zatvorilo tvornice.

Kinesko gospodarstvo iznosilo je 15,92 bilijuna dolara u 2020., a tvrtka za istraživanje tržišta IHS Markit procjenjuje da je prošle godine dosegla 18 biliona dolara na rastu izvozne proizvodnje i kapitala za nove projekte. Američko gospodarstvo prošle je godine doseglo oko 23 biliona dolara, objavila je kompanija za istraživanje tržišta.

Državna investicija

Ekonomisti očekuju da će zemlja koja je već poznata po brzom gospodarskom rastu u posljednjih 20 godina doživjeti veću kontrolu nad ključnim sektorima nakon što je intervenirala u nekoliko, uključujući internet, 2021. godine.

“Peking ima sredstva i nesputanu domaću političku moć da koristi veliku kinesku javnu blagajnu za strateška ulaganja u službi nacionalnih i globalnih ciljeva vodstva”, rekao je Denny Roy, viši suradnik u istraživačkom centru East-West Centra u Honoluluu.

Kina je u 2018. godini dobila 2,98, što je više u odnosu na 2,45 osam godina ranije i približilo se otprilike tri puta višem svjetskom prosjeku, na indeksu izravne kontrole nad poduzećima Foruma o politikama Organizacije za gospodarsku suradnju.

To znači da je izravna kontrola vlade nad poduzećima "znatno premašila prosjek otvorene ekonomije" i "odražava sve veći naglasak Kine na ulozi države u gospodarstvu pod Xi Jinpingom", navodi think tank Atlantic Council u svom oktobarskom izvještaju China Pathfinder: Godišnja kartica rezultata.

Rast tehnološkog hardvera

Kineski čelnici vjerojatno će dati prednost tehnologiji, posebno hardveru koji ne zahtijeva stalne inovacije, kao pokretaču rasta, kažu ekonomisti.

Državna intervencija u internetskom sektoru neće spriječiti širenje poluprovodnika i infrastrukturnog softvera, rekao je Zennon Kapron, osnivač i direktor tvrtke za istraživanje financijske industrije Kapronasia sa sjedištem u Šangaju.

“Ako zemlja postane samodostatna u smislu tehnologije, a zatim bude u stanju prodavati i izvoziti one proizvode i usluge koji se temelje na tehnologiji, onda bi to bio veliki korak za njezino gospodarstvo, jer [to] je ključ sada svakako pokretač američkog BDP-a”, rekao je Kapron.

Američko gospodarstvo će nastaviti rasti, ali bez naleta do 2030., predviđa Kapron.

Kina ima "ogromnu bazu inženjera", premda manje kreativnosti nego što joj je potrebno za poticanje "ludih ideja" koje pokreću razvoj nove tehnologije, rekao je Douglas McWilliams, osnivač i izvršni zamjenik predsjednika CEBR-a.

Potrošnja

Domaća potrošnja pokretala je većinu kineskog gospodarskog rasta prije 2021. jer je zemlja smanjila svoju izloženost svijetu s obzirom na kinesko-američki trgovinski spor, navodi McKinsey & Co. u svom izvještaju o potrošačima u Kini za 2021. Lanci opskrbe su „sazreli i lokalizirani, i njegove inovacijske sposobnosti su poboljšane”, zauzvrat, kaže McKinsey & Co.

Taj će se trend vjerojatno nastaviti unatoč padovima prihoda pod karantenom tokom prve godine COVID-19, kažu analitičari. Stanovništvo Kine premašuje stanovništvo Sjedinjenih Država za 3,5 puta, iako su američki potrošači u prosjeku bogatiji.

"U posljednjih pet godina domaća potrošnja postala je značajniji pokretač rasta jer je kinesko domaće potrošačko tržište dramatično poraslo," rekao je Rajiv Biswas, azijsko-pacifički glavni ekonomist u IHS Markit.

Vodstvo Pekinga "cilji stvoriti više od 11 milijuna novih urbanih radnih mjesta i proširiti domaću potražnju i učinkovita ulaganja", objavila je službena novinska agencija Xinhua sredinom 2021. Te mjere, kaže se, "očekuje se da će gospodarstvo čvrsto vratiti u stanje prije pandemije".

Što ako Kina prestigne američku ekonomiju?

Status najveće svjetske ekonomije ne daje nikakve automatske prednosti u odnosu na druge, rekli su ekonomisti, ali bi zemlje koje ovise o kineskom gospodarstvu to imale na umu.

"Ne postoji zlatna medalja ili nešto slično", rekao je McWilliams iz CEBR-a za VOA. "Ali kada imate više novca za potrošiti, imate sposobnost utjecati na stvari, a Kina će imati tu sposobnost da utječe na stvari."

Kina bi bila u boljem položaju, rekao je, da unaprijedi svoju inicijativu Pojas i put, devetogodišnji napor usmjeren na izgradnju kopnenih i morskih trgovačkih ruta kroz Aziju, Europu i Afriku u obliku infrastrukturnih projekata i ulaganja.

Dužnosnici u Pekingu već koriste svoje gospodarstvo u sporovima s drugim zemljama, rekao je Roy iz Centra Istok-Zapad. Kina se bori s četiri vlade jugoistočne Azije oko pomorskog suvereniteta, bori se protiv skupine otočića s Japanom i ulazi u teritorijalni sukob s Indijom od 2017.

“Rezultat tog očekivanja (Kina je ekonomski nadmašila Sjedinjene Države) bila je hrabrija vanjska politika NRK-a (Narodne Republike Kine) koja nastoji riješiti regionalne sporove u korist Kine i delegitimizirati američko regionalno i globalno vodstvo pod pretpostavkom da Kini je suđeno da postavlja nova pravila međunarodnih odnosa”, rekao je Roy.

XS
SM
MD
LG