Linkovi

Kineska nacionalna valuta uz bok dolaru i euru?


Members of Islamic party Jamaat-e-Islami attack a security vehicle during a strike called by the party in Chittagong, Bangladesh, Feb. 28, 2013.
Members of Islamic party Jamaat-e-Islami attack a security vehicle during a strike called by the party in Chittagong, Bangladesh, Feb. 28, 2013.

Mansoor Dailami: "To je način da Kina diverzificira svoje ogromne financijske rezerve koje su trenutno u stranim valutama. Kina je trenutno druga najveća ekonomija na svijetu, najveći izvoznik, pa ipak diže kredite i posuđuje novac u stranim valutama, a ne u vlastitoj."

Svjetska banke predviđa da će se kineska valuta renminbi u sljedećih deset do petnaest godina priključiti američkom dolaru i euru kao dominantna međunarodna valuta.

Izvješće Svjetske banke naslovljeno "Multipolarnost: Nova globalna ekonomija“ analizira ekonomske sile u usponu i utjecaj vodećih nadolazećih tržišta poput Kine, Indije, Brazila, Južne Koreje, Rusije, Indonezije i još nekoliko zemalja u razvoju.

Mansoor Dailami, ekonomist Svjetske banke, kaže da bi ove zemlje, do 2025., mogle činiti oko polovine globalnog ekonomska rasta.

Dailami kaže da je globalni pokazatelj budućeg ekonomskog rasta ovih zemalja broj kompanija koja investiraju i posluju u inozemstvu. Kako kaže, između 1997. i 2010. godine Svjetska banka popisala je deset tisuća kompanija iz zemalja u razvoju koje sudjeluju u poslovnim transakcijama s inozemstvom: "Vidimo sve više kompanija iz Indije, Kine, Indonezije, Južne Afrike, Brazila, Meksika, kompanije koje proizvode i investiraju u inozemstvu. Ukratko te tvrtke sve više postaju multi-nacionalne."

Od ekonomija u usponu Dailami kaže da Kina ima predispozicije da igra najistaknutiju ulogu u određivanju globalne ekonomske politike. Prema njegovim riječima, Kina već poduzima korake kako bi renminbi postao dominantna međunarodna valuta poput američkog dolara i eura: "To je način da Kina diverzificira svoje ogromne financijske rezerve koje su trenutno u stranim valutama. Kina je trenutno druga najveća ekonomija na svijetu, najveći izvoznik, pa ipak diže kredite i posuđuje novac u stranim valutama, a ne u vlastitoj."

Financijske rezerve Kine trenutno iznose tri bilijuna dolara. Kako pada vrijednost dolara tako se smanjuje vrijednosti kineskih monetarnih rezervi. Uspostava renminbija kao međunarodne valute reflektirala bi snažni ekonomski položaj Kine, zaštitila bi sebe i druge zemlje od fluktuacija u stagnantnim ekonomijama Europe i Amerike. Renminbi nije prisutan na međunarodnom tržištu valuta dijelom i stoga što Kina ne dopušta njegovu konverziju po vrijednostima slobodnog tržišta.

No Dailami kaže da se Peking kreće u smjeru sve veće uporabe renmibnija u međunarodnim transakcijama te dopušta da tržište u Hong Kongu izdaje obveznice i bankovne zajmove u kineskoj valuti.

XS
SM
MD
LG