Linkovi

Kina zabranila prikazivanje feminiziranih muškaraca na televiziji


Idol tinejdžera u Kini, pjevač Lu Han
Idol tinejdžera u Kini, pjevač Lu Han

Kineska vlada odlučila je da zabrani prikazivanje feminiziranih muškaraca na televiziji kako bi spriječila promociju "revolucionarne kulture" i nametnula norme koje se zvanično smatraju moralnim.

Predsjednik Ši Đinping pozvao je ranije Komunističku partiju da oštrije kontroliše privatne biznise, obrazovanje, kulturu i religiju. Kompanije su pod većim pritiskom da se povinuju Šijevoj viziji "jače Kine i zdravijeg društva".

Partija je zabranila i djeci da igraju video igrice više od 3 sata nedeljno.

Sada se mediji pozivaju da "odlučno prekinu prikazivanje muškaraca slabića i druge nenormalne estetike".

Kineske pop zvezde sve više liče na južnokorejske i japanske, što zvanični Peking smatra "nedovoljno muževnim".

Medijima se sugeriše da promovišu "kinesku tracidionalnu kulturu".

Šijeva vlada pooštrava kontrolu nad internetom, pa su uvedeni novi propisi za internet trgovinu i igrice, što pogađa velike kompanije Alibaba i Tenset holding, koje vlada smatra previše nezavisnim.

Komunistička partija strože kontroliše i pojavljivanje poznatih ličnosti u javnosti, pa tako poziva medije da iz svog programa uklone sve što je "nemoralno i krši javni red", a potpuno je zabranjeno emitovanje programa o djeci poznatih ličnosti.

Popularna glumica Žao Vei je skinuta, bez objašnjenja, iz mnogih medija, a njeno ime je uklonjeno i sa odjavnih špica filmova i serija.

Medijima je takođe naređeno da izvođače koji gostuju plaćaju do određenog limita i da im ne pomažu da izbjegnu plaćanje poreza.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG