Linkovi

Kina uvela digitalni sertifikat o vakcinaciji


People wearing face masks to protect against the spread of the coronavirus walk at an outdoor shopping area in Beijing, Saturday, Feb. 20, 2021.
People wearing face masks to protect against the spread of the coronavirus walk at an outdoor shopping area in Beijing, Saturday, Feb. 20, 2021.

Kina je pokrenula digitalni sertifikat o vakcinaciji protiv COVID-a 19 za svoje građane koji planiraju prekogranična putovanja, pridružujući se tako drugim zemljama koje su izdale slične dokumente dok traže načine da ponovo otvore svoje ekonomije.

Kako se vakcine globalno uvode, nekoliko zemalja, uključujući Bahrein, već su uvele sertifikate koji identifikuju vakcinisane ljude, a EU se saglasila da uvede takozvane vakcinalne pasoše pod pritiskom južnih zemalja koje zavise od turizma.

Sertifikat koji je izdala Kina sadrži detalje sa informacijama o vakcinaciji protiv virusa korona kao i rezultat testa na virus korona, saopštilo je Odjeljenje za konzularne poslove pri kineskom Ministarstvu spoljnih poslova, javlja agencija Reuters.

Ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je ranije da je cilj sertifikata da se postigne međusobna verifikacija informacija poput testa nukleinske kiseline i vakcinacije i time doprinese sigurnoj i urednoj interakciji ljudi.

Kina, takođe, još nije najavila ublažavanje ograničenja karantina za ljude koji stižu u Kinu i koji su vakcinisani protiv COVID-a 19.

Postojeći karantinski zahtjevi trebali bi da ostanu na snazi za ljude koji stižu u Kinu, jer je moguće da vakcinisani ljudi i dalje mogu biti zaraženi virusom, rekao je ranije portparol kineske Nacionalne zdravstvene komisije.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG