Linkovi

Kina: Zbog ekstremno hladnog vremena poginuo 21 ultramaratonac


Spasioci nose nosila dok rade na prostoru pogođenog ekstremnim zahlađenjem koje je odnijelo živote učesnicima maratona dugog 100 kilometara, u Baijinu, Gansu, Kina, 22. maja 2021.
Spasioci nose nosila dok rade na prostoru pogođenog ekstremnim zahlađenjem koje je odnijelo živote učesnicima maratona dugog 100 kilometara, u Baijinu, Gansu, Kina, 22. maja 2021.

Više od 20 ljudi poginulo je tokom ultramaratona u subotu u kineskoj sjeverozapadnoj pokrajini Gansu usljed naleta izuzetno hladnog vremena, rekli su u nedjelju zvaničnici lokalne vlade.

Osam trkača je lakše povrijeđeno u nedjelju nakon osam sati ujutro po pekinškom vremenu (00:00 GMT), rekli su zvaničnici grada Baijina na brifingu za medije.

Trka na 100 kilometara održana je u subotu ujutru u Kamenoj šumi Žute reke, živopisnom turističkom mjestu u okrugu Jingtaj pod jurisdikcijom Baijina.

U subotu oko podneva, grad, ledena kiša i kiša pogodili su planinski predio preko kog je prolazila maršruta trke, a temperature su naglo pale, rekli su zvaničnici.

Od 172 ljudi, koliko ih je učestvovalo u trci, za 151 učesnika potvrđeno je da su bezbjedni, uključujući i povrijeđene, izvijestila je zvanična novinska agencija Sinhua.

Lokalna vlada rasporedila je više od 700 spasilaca na tom prostoru, a jedan trkač vodi se kao nestao, rekli su zvaničnici.

Temperature su tokom noći ponovo pale zbog složenog terena i topografije područja, što otežava potragu i spašavanje, javlja Sinhua.

Klizište usljed nevremena takođe je omelo rad na spašavanju, rekli su zvaničnici Baina.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG