Linkovi

Kina traga za žrtvama i crnim kutijama nakon pada aviona


Mjesto pada aviona
Mjesto pada aviona

Spasioci u utorak pretražuju šumovite planinske padine u južnoj Kini tražeći žrtve i crne kutije putničkog aviona China Eastern Airlinesa koji se srušio dan ranije sa 132 osobe u njemu, izvještava Reuters.

Dijelovi Boeinga 737-800 razasuti su među drvećem izgorjelim u požaru nakon prvog pada komercijalnog aviona u Kini od 2010. godine. Također se vide i spaljeni ostaci ličnih karata i novčanika, javili su državni mediji.

Let MU5735 je putovao u lučki grad Guangzhou iz Kunminga, glavnog grada jugozapadne provincije Yunnan, kada je iznenada izgubio visinu i srušio se u planinama Guangxi manje od sat vremena prije nego što je trebao sletjeti.

Državni mediji rekli su da se ne može isključiti mogućnost smrti svih osoba na letu.

Mjesto nesreće je okruženo planinama sa tri strane, navode državni mediji, sa samo jednom malom stazom koja omogućava pristup. Bageri su u utorak čistili put do lokacije, pokazuju slike na državnoj televiziji.

Policija je postavila kontrolni punkt u selu Lu, na prilazu mjestu, i zabranila novinarima ulazak.

Istražni tim koji je Vlada poslala iznijet će detalje potrage i spašavanja i potrage na crne kutije na konferenciji za novinare u utorak navečer, objavila je državna televizija.

Posljednji komercijalni avion koji se srušio u Kini bio je 2010. godine, kada se srušio regionalni avion Embraer E-190 kojim je upravljao Henan Airlines, pri čemu je poginulo 44 od 96 putnika.

Katastrofa se dešava u momentu kada se proizvođač aviona Boeing nastoji oporaviti od nekoliko kriza, posebno uticaja pandemije na avio saobraćaj i zabrinutosti za sigurnost njihovog modela 737 MAX nakon dvije smrtonosne nesreće.

Kada bude pronađen, diktafon u pilotskoj kabini mogao bi dati naznake šta je pošlo po zlu sa letom u ponedjeljak.

"Nesreće koje počinju na visini krstarenja obično su uzrokovane vremenskim prilikama, namjernom sabotažom ili greškom pilota", rekao je za Reuters Dan Elwell, bivši šef američkog regulatora Federalne uprave za avijaciju.

Elwell, koji je vodio FAA tokom krize sa 737-MAX modelom, rekao je da su mehanički kvarovi u modernim komercijalnim avionima rijetki na visini krstarenja.

Američki nacionalni odbor za sigurnost transporta (NTSB) u ponedjeljak je imenovao istražitelja, jer je avion Boeing proizveden u Sjedinjenim Državama, ali nije jasno hoće li istražitelj otputovati u Kinu.

U ponedjeljak su China Eastern i dvije podružnice prizemljile svoju flotu 737-800 aviona. Grupa ima 225 aviona, pokazuju podaci britanske konsultantske kompanije za avijaciju IBA.

Podaci kineskog Flight Mastera pokazuju da druge kineske aviokompanije još nisu otkazale letove koji koriste 737-800 avione.

Dionice China Easterna pale su u utorak za preko 6,5%.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG