Linkovi

Kina izvela vojnu vježbu invazije na ostrvo usred tenzija sa Tajvanom


Helikopteri nadlijeću predsjedničku kancelariju noseći nacionalnu zastavu Tajvana, tokom Dana državnosti u Taipeiju, Tajvan, 10. oktobra 2020.
Helikopteri nadlijeću predsjedničku kancelariju noseći nacionalnu zastavu Tajvana, tokom Dana državnosti u Taipeiju, Tajvan, 10. oktobra 2020.

Kina je izvela veliku vojnu vežbu invazije na ostrvo tokom Dana državnosti Tajvana, dok je predsjednik Cai Ing-ven pozivao na "smislen dijalog" sa Pekingom.

Simulirana noćna vježba napada u subotu obuhvatila je dronove, specijalne snage i vazduhoplovne trupe koje su se kretale sa više lokacija, navodi se u izvještaju državne Kineske centralne televizije (CCTV).

Ovo je prvi put u posljednjih nekoliko godina da su kineski mediji objelodanili čitav proces insceniranog vojnog iskrcavanja na Tajvan.

"Vježba je efikasnom integracijom više novih borbenih snaga povećala stvarnu borbenu gotovost trupa u zajedničkom iskrcavanju i trodimenzionalnom napadu", navodi se u izveštaju.

Napetosti oko Tajvana naglo su porasle posljednjih nedjelja, jer je Peking pojačavao vojni pritisak gotovo svakodnevno svojim ratnim avionima prelazeći osjetljivu "srednju liniju" Tajvanskog moreuza koja obično služi kao nezvanična zaštitna zona.

Prema tajvanskom Ministarstvu nacionalne odbrane, kineski vojni avion ponovo je ušao u ostrvsku zonu za identifikaciju PVO (ADIZ), obilježavajući 17. takav upad od 16. septembra, kada je Tajpej počeo redovno da objavljuje kineske vojne pokrete na svojoj web stranici.

Peking na samoupravni Tajvan gleda kao na svoju teritoriju i kaže da se jednog dana mora ponovo ujediniti s kopnom - silom, ako je potrebno.

Govoreći na proslavi Nacionalnog dana, tajvanski predsjednik je situaciju u Tajvanskom moreuzu opisao kao "prilično napetu" i pozvao na "smislen dijalog" s Pekingom na ravnopravnoj osnovi.

"Sve dok su vlasti u Pekingu spremne da razriješe antagonizme i poboljšaju odnose preko moreuza, dok se održavaju paritet i dostojanstvo, mi smo voljni da radimo na omogućavanju značajnog dijaloga", rekao je Cai.

Peking je na to odgovorio optuživanjem Tajpeja da pokušava da zadrži svoje "konfrontaciono razmišljanje i neprijateljstvo" prema Kini.

"Nezavisnost Tajvana je ćorsokak, dok konfrontacija neće voditi nikud", rekao je u subotu Zu Fenglian, portparol Kancelarije za tajvanske poslove u Pekingu.

Kineski državni mediji takođe su u nedjelju izvijestili da je vlada razbila stotine slučajeva špijunaže u koje su bili uključeni špijuni sa Tajvana u posebnoj inicijativi nazvanoj "Grom 2020".

U izvještaju CCTV izdvojen je jedan stanovnik Tajvana, Li Meng-ču, koji je rekao da su ga "podstakle snage" za nezavisnost Tajvana "da se bavi špijunažom".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG