Linkovi

Vijesti

Kina izvela vojnu vježbu invazije na ostrvo usred tenzija sa Tajvanom

Helikopteri nadlijeću predsjedničku kancelariju noseći nacionalnu zastavu Tajvana, tokom Dana državnosti u Taipeiju, Tajvan, 10. oktobra 2020.

Kina je izvela veliku vojnu vežbu invazije na ostrvo tokom Dana državnosti Tajvana, dok je predsjednik Cai Ing-ven pozivao na "smislen dijalog" sa Pekingom.

Simulirana noćna vježba napada u subotu obuhvatila je dronove, specijalne snage i vazduhoplovne trupe koje su se kretale sa više lokacija, navodi se u izvještaju državne Kineske centralne televizije (CCTV).

Ovo je prvi put u posljednjih nekoliko godina da su kineski mediji objelodanili čitav proces insceniranog vojnog iskrcavanja na Tajvan.

"Vježba je efikasnom integracijom više novih borbenih snaga povećala stvarnu borbenu gotovost trupa u zajedničkom iskrcavanju i trodimenzionalnom napadu", navodi se u izveštaju.

Napetosti oko Tajvana naglo su porasle posljednjih nedjelja, jer je Peking pojačavao vojni pritisak gotovo svakodnevno svojim ratnim avionima prelazeći osjetljivu "srednju liniju" Tajvanskog moreuza koja obično služi kao nezvanična zaštitna zona.

Prema tajvanskom Ministarstvu nacionalne odbrane, kineski vojni avion ponovo je ušao u ostrvsku zonu za identifikaciju PVO (ADIZ), obilježavajući 17. takav upad od 16. septembra, kada je Tajpej počeo redovno da objavljuje kineske vojne pokrete na svojoj web stranici.

Peking na samoupravni Tajvan gleda kao na svoju teritoriju i kaže da se jednog dana mora ponovo ujediniti s kopnom - silom, ako je potrebno.

Govoreći na proslavi Nacionalnog dana, tajvanski predsjednik je situaciju u Tajvanskom moreuzu opisao kao "prilično napetu" i pozvao na "smislen dijalog" s Pekingom na ravnopravnoj osnovi.

"Sve dok su vlasti u Pekingu spremne da razriješe antagonizme i poboljšaju odnose preko moreuza, dok se održavaju paritet i dostojanstvo, mi smo voljni da radimo na omogućavanju značajnog dijaloga", rekao je Cai.

Peking je na to odgovorio optuživanjem Tajpeja da pokušava da zadrži svoje "konfrontaciono razmišljanje i neprijateljstvo" prema Kini.

"Nezavisnost Tajvana je ćorsokak, dok konfrontacija neće voditi nikud", rekao je u subotu Zu Fenglian, portparol Kancelarije za tajvanske poslove u Pekingu.

Kineski državni mediji takođe su u nedjelju izvijestili da je vlada razbila stotine slučajeva špijunaže u koje su bili uključeni špijuni sa Tajvana u posebnoj inicijativi nazvanoj "Grom 2020".

U izvještaju CCTV izdvojen je jedan stanovnik Tajvana, Li Meng-ču, koji je rekao da su ga "podstakle snage" za nezavisnost Tajvana "da se bavi špijunažom".

See all News Updates of the Day

Nove mjere u FBiH zbog pogoršanja pandemije: Maska obavezna i na otvorenom

Students attend a class at an elementary school in Kacuni in an open-air classroom, before the start of the school year amid the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Kacuni, Bosnia and Herzegovina, September 8, 2020. REUTERS/Dado Ruvic

Usljed pogoršanja epidemiološke situacije sa virusom COVID19 Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva proglasio je nove mjere zaštite koje važe za sve u ovom entitetu.

Novom naredbom naloženo je kliničkim centrima u Federaciji BiH, kao općim, kantonalnim i specijalnim bolnicama u Federaciji BiH da osiguraju 30 odsto svojih kapaciteta za hospitalizaciju i liječenje pacijenta oboljelih od COVID-19.

Rok za uspostavu navedenih kapaciteta je 72 sata od dana donošenja ove naredbe. Za provođenje ove naredbe odgovorni su ravnatelji i upravna vijeća zdravstvenih ustanova" stoji u naredbi.

Također, naredbom se u svrhu unaprjeđenja odgovora na pandemiju COVID-19, kod pacijenata sa izraženim kliničkim simptomima karakterističnim za ovo oboljenje, osim PCR temeljnih testova, koji ostaju zlatni standard za dijagnostiku, preporučuje i korištenje antigenskih testova (Ag-RDT)”.

Antigenski testovi se mogu koristiti u situacijama kada je PCR nedostupan ili kada je potrebno duže vrijeme za obradu. Testiranje Ag-RDT testovima treba provoditi prema uputama proizvođača i unutar 5-7 dana nakon pojave simptoma."

“Negativan rezultat antigenskog testiranja ne može u potpunosti isključiti aktivnu COVID-19 infekciju, te je kod simptomatskih pacijenata potrebno ponovljeno testiranje PCR testom. Testiranje Ag-RDT testovima u svrhu i dijagnostike, može se provoditi samo u javnozdravstvenim ustanovama”, stoji u naredbi.

U općim mjerama iz Naredbe, naloženo je da je nošenje zaštitne maske obavezno kako u zatvorenim javnim prostorima, tako i na otvorenim javnim prostorima.

Izuzetak od nošenja zaštitnih maski su djeca mlađa od šest godina, osobe koje imaju probleme sa disanjem zbog hroničnih bolesti ili koja ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe npr. osobe sa intelektualnim poteškoćama ili smetnjama u razvoju, osobe s oštećenjem sluha, sportisti na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozači na biciklu, električnom romobilu i motociklu”, stoji u Naredbi. (Kompletnu naredbu možete naći OVDJE)

Na hitnoj sjednici Kriznog štaba/stožera FMZ konstatirano je da je epidemiološka situacija izuzetno nepovoljna obzirom na ubrzano širenje virusa, te se u narednom periodu očekuje daljnje pogrošanje epidemiološke situacije, odnosno povećanje broja novozaraženih, kao i broja hospitaliziranih pacijenata. Sedmodnevna incidenca u Federaciji BiH zaključno s 25.10. iznosila je 160 oboljelih na 100.000 stanovnika i udvostručila se u posljednjih sedam dana, a najviša incidenca je u Herecegovačko-neretvnaskom kantonu gdje iznosi 374, u Kantonu Sarajevo 281, Bosansko-podrinjskom 260 i Zapadnohercegovačkom 245 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Zbog novonastale epidemiološke situacije koja se pogoršava, Krizni štab/stožer Federalnog ministarstva zdravstva je donio i preporuke kojima se, između ostalog, svim pravnim subjektima na području FBiH preporučuje da shodno radnim procesima i zadacima koje obavljaju, omoguće klizno radno vrijeme i rad od kuće gdje god je to moguće.

Preporučuje se online model odvijanja redovne nastave u svim obrazovnim institucijama na području FBiH gdje god je to moguće, odnosno gdje postoje uvjeti - informatičko-komunikacijske tehnologija, za implementaciju online modela.

Roditeljima se preporučuje da obustave pohađanje izvanškolskih i vannastavnih aktivnosti svoje djece, te da izbjegavaju slična okupljanja, posebno u zatvorenom prostoru.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da izbjegavaju javna i privatna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a osobama starije životne dobi, naročito onima sa hroničnim bolestima, da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, te da redovito koriste zaštitnu opremu.

U slučaju prijeke potrebe za kretanjem, osobama starije životne dobi se preporučuje da to bude u periodu od 11.00 – 13.00 sati. Također, osobama starije životne dobi preporučeno je da maksimalno reduciraju odlaske u ordinacije kod obiteljskog liječnika i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena skrb te da najprije kontaktiraju telefonom obiteljskog liječnika, ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili liječnički savjet.

U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su: povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute. (Kompletne preporuke možete naći NA OVOM LINKU)

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva zbog epidemiološke situacije koja se pogoršava u četvrtak 22.10.2020. uputio je Federalnom štabu Civilne zaštite prijedlog za razmatranje ponovnog uvođenja stanja prirodne nesreće na području Federacije BiH.

Ponovno pozivamo sve političke partije, kandidate i kandidatkinje da pokažu maksimalnu odgovornost prema zdravlju građana i na organizaciju i provedbu kampanje koja ne uključuje fizička okupljanja ljudi, odnosno predizborne skupove, već korištenje drugih komunikacijskih kanala kao što su TV, internet, plakati, printani materijali i ostalo, navode u Kriznom štabu FBiH.

Posebno podsjećaju na mjere lične zaštite kojih se svi građani striktno trebaju pridržavati: nošenje zaštitne maske, držanje distance od dva metra od drugih ljudi, redovno pranje ruku, izbjegavanje rukovanja, grljenja i ljubljenja, provjetravanje prostorija, izbjegavanje okupljanja i mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi, te maksimalno smanjenje društvenih kontakata s drugim ljudima.

Naredbom se “dozvoljava kantonalnim/županijskim stožerima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu/županiji, odnosno općini uz redovito obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva”.

Izolatorij u Sarajevu popunjen, otvaraju se dodatni

Izlolatorij Opća bolnica Sarajevo

Usljed pogoršanja epidemiološke situacije i popunjavanja kapaciteta jedinog izolatorija, političke i zdravstvene vlasti u glavnom gradu pokušavaju da prošire kapacitete za prijem oboljelih od virusa COVID19.

Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu u ponedjeljak počinje primati lakše ili srednje teško oboljele pacijente od korona virusa, a riječ je, za početak, od deset do dvadeset osoba, kazao je Glas Amerike infektolog dr. Ednan Drljević.

Izolatorij je osposobljen prije četiri dana zbog pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo i povećanog broja oboljelih od COVID-a 19.

U prvoj fazi ćemo primiti do 20 pacijenata, a ukoliko se bude postupalo u skladu s aktom Federalnog ministarstva zdravstva i Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, onda će i Opća bolnica i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, na raspolaganje staviti 30 posto svih svojih kapaciteta“, rekao je Drljević te dodao kako ova ustanova nije spremna za prijem teško oboljelih pacijenata i neće ih primati do daljnjeg.

U Opću bolnicu u narednom periodu bit će zaposlene 24 medicinske sestre i šest ljekara sa kantonalnog Zavoda za zapošljavanje, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare direktor Opće bolnice dr. Ismet Gavrankapetanović.

Izolatorij smo počeli formirati kada smo primijetili povećanje broja pacijenata oboljelih od korona virusa. Važno je da zdravstveni sistem sve vrijeme ostane otvoren. Tražili smo od vlade zapošljavanje dva infektologa, transfuziologa i medicinske sestre, a prema raspodjeli, imamo pravo zaposliti šest ljekara i 24 medicinske sestre. Korona nije jača od mjera kojih se pridržvamo i toga se moramo držati. Stanje je svugdje teško, ne samo u Bosni i Hercegovini ili u regionu. Nećemo zaustavljati operativni program, građani se i dalje mogu javljati u Opću bolnicu ukoliko imaju poteškoća“, izjavio je dr. Gavrankapetanović.

Priprema izolatorija za COVID19, Sarajevo
Priprema izolatorija za COVID19, Sarajevo

Iz kantonalne Vlade je saopćeno da će izolatorij na Podhrastovima i dalje ostati jedini izolatorij u Kantonu Sarajevo za smještaj teže oboljelih pacijenata od koronavirusa.

Po pitanju popunjavanja kapaciteta na Podhrastovima bit će osigurano 30 smještajnih kapciteta u Općoj bolnici. Vlada je donijela zaključaj i po osnovu povećanog broja uzimanja briseva, s obzirom na to da domovi zdravlja ne mogu opslužiti sve testove koji se uzimaju. Vrlo je važno da budu angažirane privatne i druge ustanove koje mogu testirati pacijente“, rekao je ministar u Vladi KS-a Kenan Alikadić.

Javnost u Kantonu Sarajevo posebno je uznemirila informacija da je Vlada Kantona Sarajevo odlučila formirati izolatorij u dijelu objekta Željezničkog školskog centra u sarajevskom naselju Buća Potok. Privremeni izolatorij bit će spreman za prijem pacijenata do kraja sljedeće sedmice, a služit će za izolaciju zaraženih osoba s lakšom kliničkom slikom koje ne zahtijevaju bolničko liječenje, a koji nemaju mogućnosti za izolaciju u kućnim uvjetima.

Ministar prostornog uređenja Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić, pojasnio je da školski objekat može primiti 300 do 400 pacijenata, a u početku samo 100.

Za sada će ovaj objekat primiti 100 pacijenata, a uvijek postoji mogućnost da se proširi i do 400. Ukoliko zdravstvene ustanove kao što su domovi zdravlja, Hitna pomoć KS-a, KCUS ili Opća bolnica, budu prenatrpani i stanje se bude pogoršavalo, izolatorij u Željezničkom školskom centru ćemo morati pretvoriti za smještaj srednje teško oboljelih“, rekao je Kapidžić.

Formiranju izolatorija u Željezničkom školskom centru protive se roditelji čiji djeca pohađaju Javnu ustanovu „Djeca Sarajevo vrtić ŽIŠ“, te traže da se ova odluka hitno stavi van snage. Planirano je da izolatorij bude formiran na tri sprata školske ustanove, iako se u prizemlju zgrade nalazi vrtić koji pohađa 70 djece.

"Smatramo da odluka o formiranju izolatorija direktno ugrožava sigurnost i zdravlje naše djece. Moje dijete ide u taj vrtić i odluka Vlade KS-a je 'van pameti'. Niko nam nije objasnio šta će biti s djecom, da li će nastaviti pohađati vrtić, da li će biti izmješteni i sl. Potpuno je apsurdno da se bilo kakav izolatorij i smještaj pacijanata formira van bolnica, bez obzira o kakvoj situaciji je riječ. S obzirom da javnosti nije predočen plan, šta u tom slučaju s našom djecom, mi kao roditelji smo odlučili odmah reagovati i jasno dati do znanja da navedenu odluku smatramo apsolutno neprihvatljivom, te da je ista donešena bez ikakvog razumnog plana i rješenja“, izjavila je za Glas Amerike Arnela Horman, predstavnica roditelja JU “Djeca Sarajeva”.

Epidemija je, na žalost, van kontrole i brojke oboljelih dosežu rekordne vrijednosti, dodali su roditelji.

"Pribjegava se ovakvim ad hoc rješenjima koja imaju negativne posljedice na najosjetljiviju kategoriju našeg društva, našu djecu. Stava smo da ova odluka ne predstavlja nikakvo konkretno rješenje po nas građane, a pri tome ugrožava našu djecu i potpuno nepotrebno otežava položaj nas roditelja i naše djece u ionako složenoj višemjesečnoj situaciji u kojoj se svi nalazimo", piše u saopćenju roditelja.

Vršilac dužnosti premijera Kantona Sarajevo, zbog samoizalacije premijera Marija Nenadića, Anis Krivić, istaknuo je kako Vlada KS-a i tim koji je učestovao u realizaciji ideje o formiranju izolatorija u zgradi škole, neće ugroziti niti dovesti u pitanje zdravlje djece iz vrtića.

Inače, kada je riječ o odvijanju nastave u Sarajevu, od prošle sedmice srednjoškolci i učenici predmetne nastav u osnovnim školama (od V i/ili Vi razreda) nastavu pohađaju online. Kombinirani model nastave je zadržan za učenike razredne nastave (od I do IV, odnosno V razreda). Prema odluci Kriznog štaba Kantona Sarajevo, ova odluka važi do 6. novembra.

Epidemiološku situaciju u Kantonu Sarajevo dodatno usložnjava nepostojanje ministra zdravstva, a broj zaraženih korona virusom danas je dosegao brojku od 165.

Kantonalna vlada je, također, putem Javne ustanove Služba za zapošljavanje KS obezbjedila 82 zdravstvena radnika, odnosno ljekara i medicinska tehničara za potrebe privremenog izolatorija, kroz program aktivnih mjera politika zapošljavanja.

Entitet Republika Srpska: Do kraja oktobra isključivo online nastava

Banja Luka

U Republici Srpskoj od ponedjeljka, 26. oktobra do 1. novembra biće obustavljena nastava u školama, izjavila je u nedjelju navečer, 25. oktobra ministrica prosvjete i kulture tog bosanskohercegovačkog entiteta Natalija Trivić.

Nastava se obustavlja radi preventivnog djelovanja i sprječavanja pojave širenja virusa korona”, rekla je Trivić.

Kako je izjavila, nastava će biti izvođena online.

U obraćanju javnosti, ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić kazao je da je u periodu od 16. do 22. oktobra u Republici Srpskoj pogoršana epidemiološka situacija.

Političkim partijama preporučeno je da ne održavaju skupove do 1. novembra, a da pravosuđe razmatra prioritetne predmete, prvenstveno koji se odnose na zaštitu zdravlja stanovnika.

Prema njegovim riječima, broj zaraženih na dnevnom nivou je 173 na 100.000 stanovnika.

Rad ugostiteljskih objekata ograničen je od 6.00 do 22.00 sata.

Češki Premijer Babiš: Od korone nas može spasiti samo čudo

Health care workers transport a COVID-19 patient from an intensive care unit (ICU) at a hospital in Kyjov to a hospital in Brno, Czech Republic, Thursday, Oct. 22, 2020. Coronavirus infections in the Czech Republic are on a steep rise, setting a new records

U Češkoj je u nedelju prvi put zabilježeno manje od 10.000 novozaraženih virusom korona za nedjelju dana ali zbog više od 2.200 mrtvih premijer Andrej Babiš preklinje Čehe da mjere poštuju jer su statistike katastrofalne a od daljeg zatvaranja i pooštravanja mjera zemlju može da spasi samo čudo.

U nedjelju su testovi, kojih je obično vikendom manje, otkrili 7.301 novozaraženog korona virusom, što je skoro upola manje nego u subotu ali i dalje rekordni broj za nedjelju.

Broj aktivnih slučajeva u zemlji od 10,7 miliona stanovnika dostigao je 158.515 zaraženih, novi je podatak Ministarstva zdravlja.

U bolnicama je 5.345 pacijenata, od toga 800 na intenzivnoj njezi ili respiratorima a crne statistike za nedjelju dopunio je 71 preminuli čime je broj mrtvih od početka pandemije virusa korona dostigao 2.201. U dramatičnom je porastu je od 19. oktobra kada je svakodnevno umiralo oko 100 pacijenata sa COVID19.

Water canon is used against demonstrators as they gather to protest against the COVID-19 restrictive measures at Old Town Square in Prague, Czech Republic, Oct. 18, 2020.
Water canon is used against demonstrators as they gather to protest against the COVID-19 restrictive measures at Old Town Square in Prague, Czech Republic, Oct. 18, 2020.

"Naši brojevi su katastrofalni i te mjere koje je usvojila vlada za sada ne funkcionišu. I moralo bi valjda da se desi čudo da počnu da funkcionišu", rekao je Babiš u svom redovnom nedjeljnom video obraćanju "Ćao ljudi" na Facebooku, prenosi Beta.

Premijer je pokazao fotografije mase ljudi u subotu na pijacama u Pragu koje nisu zatvorene ali se na njima kretalo mnogo ljudi, većina je sa maskama, ali ignorišući mjeru da održavaju razmak jedni od drugih.

"Sljedeća sedmica biće ključna. Ukoliko se ne dogodi čudo neće nam preostati ništa drugo nego da još pooštrimo mjere", rekao je Babiš i poručio da će zbog sve većeg broja zaraženih medju starijima od 65 godina, ponovo vanredno, danas zasijedati vlada.

Najbliži saradnik potpredsjednika Pencea pozitivan na koronavirus

Potpredsjednik Mike Pnece na predizbornom mitingu na Floridi, 24. oktobra

Šef kabineta potpredsjednika SAD Mikea Pencea zaražen je koronavirusom, izjavio je portparol Bijele kuće. 

"Test je pokazao da je šef kabineta Mark Short zaražen koronavirusom. U karantinu je, a njegovi kontakti se ispituju", rekao je Devin O’Malley​.

Potpredsjednik Pence i njegova supruga Karen su testirani i nemaju koronaviurs i osjećaju se dobro, dodao je portparol Bijele kuće.

Pence će nastaviti svoje aktivnost prema ranijem rasporedu, a u nedjelju bi trebalo da govori na predizbornom mitingu u Sjevernoj Karolini.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG