Linkovi

Kina osuđuje posjetu potpredsjednika Tajvana SAD-u


Potpredsjednik Tajvana Lai Ching-te stigao je u New York uveče 12. avgusta 2023.
Potpredsjednik Tajvana Lai Ching-te stigao je u New York uveče 12. avgusta 2023.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je u nedjelju kratku posjetu potpredsjednika Tajvana Vilijama Laija SAD-u, rekavši da je on separatista i "do kraja puta stvaralac problema" i da će Peking preduzeti snažne korake da zaštiti svoj suverenitet.

Lai, kandidat za sljedećeg predsjednika Tajvana na izborima u januaru, stigao je u New York kasno u subotu na ono što je službeno tranzit na putu za Paragvaj na inauguraciju njegovog predsjednika.

Kina, koja tvrdi da je demokratski Tajvan njihova sopstvena teritorija, više puta je osuđivala Laijevo putovanje, koje uključuje još jedno zaustavljanje u San Franciscu u srijedu na povratku u Tajpej.

U saopćenju objavljenom ubrzo nakon što je Lai sletio u New York redovnim letom iz Tajpeja, kinesko ministarstvo vanjskih poslova navelo je da se protivi svakom obliku posjete "separatista za nezavisnost Tajvana" Sjedinjenim Državama.

"Lai se tvrdoglavo pridržava separatističkog stava o nezavisnosti Tajvana i skroz stvara probleme", navodi ministarstvo.

Tajvan je "jezgro ključnih interesa Kine" i činjenice su iznova i iznova pokazale da je razlog porasta tenzija u Tajvanskom moreuzu Tajvan koji pokušava da se "osloni na Sjedinjene Države u traženju nezavisnosti", navodi se u saopštenju.

"Kina pomno prati razvoj događaja i poduzet će odlučne i energične mjere za odbranu nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta."

Kina posebno ne voli Laija, koji je sebe ranije opisao kao "praktičnog radnika za nezavisnost Tajvana", iako je više puta rekao u tragu kampanje da ne želi promijeniti status quo, već da samo narod Tajvana može odlučiti o svojoj budućnosti.

Osoba upoznata sa planiranjem putovanja rekla je da će se Lai pridružiti prijemima sa inostranim Tajvancima tokom zaustavljanja u Njujorku, tokom kojeg će održati govor.

Neće se sastati sa američkim zakonodavcima, rekla je ta osoba, dodajući da će Lai zadržati posjetu "primjerenom", u skladu sa zajedničkim stavom Tajpeja i Washingtona da "zajedno upravljaju rizicima kada se suoči s autoritarnom regijom u ovo osjetljivo vrijeme".

Lai, kojeg su pristalice pozdravile mašući zastavama dok je stigao u svoj hotel u Njujorku, napisao je na platformi društvenih medija X da se "raduje što će vidjeti prijatelje i prisustvovati programima u New Yorku".

Laura Rosenberger, predsjednica Američkog instituta na Tajvanu (AIT), neprofitne organizacije koju vodi vlada SAD-a i koja ima nezvanične odnose s Tajvanom, rekla je na X da će se sastati s Laijem u San Franciscu, na njegovom putu kući.

Kina će vjerovatno pokrenuti vojne vježbe ove sedmice u blizini Tajvana, koristeći Laijeva zaustavljanja u SAD-u kao izgovor da zastraši glasače uoči izbora sljedeće godine i natjera ih da se "plaše rata", kažu tajvanski zvaničnici.

U nedjelju, Istočna komanda Narodne oslobodilačke armije Kine, koja je odgovorna za područje oko Tajvana, objavila je na svom WeChat računu kratki video borbenih aviona koji vježbaju na nepoznatoj lokaciji, rekavši da su njene snage nedavno bile angažirane na " treningu leta visokog intenziteta".

"Mi obraćamo pažnju na svakodnevnu obuku, konstruisanje stvarnog borbenog okruženja i tretiranje svakog polijetanja u nebo kao stvarnu borbu", rekao je neimenovani komandant.

Laijevi tranziti dolaze dok Peking i Washington pokušavaju poboljšati odnose.

To uključuje mogućnost posjete SAD-u kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija, što bi moglo utrti put za sastanak između američkog predsjednika Joea Bidena i kineskog lidera Xi Jinpinga ove godine.

Kina je pojačala svoje vojne aktivnosti oko Tajvana u posljednje tri godine, nastojeći natjerati ostrvo da prihvati suverenitet Pekinga.

Kina je u aprilu organizovala vježbe oko Tajvana kao ljuti odgovor kada se tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen sastala s predsjednikom Predstavničkog doma SAD Kevinom McCarthyjem u Kaliforniji na usputnoj stanici na povratku u Tajpej nakon njene posjete Centralnoj Americi.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG