Linkovi

Kina poslala 30 aviona u vazdušni prostor Tajvana


Arhiv - kineski vojni avion AY-20
Arhiv - kineski vojni avion AY-20

Tajvan je u ponedjeljak prijavio upad 30 kineskih aviona u svoj vazdušni prostor, što je najveći upad od januara ove godine.

Tajvan, koji Kina smatra svojom teritorijom, u protekle dvije godine prijavljuje upade Kine u vazdušni prostor, najčešće na jugozapadnom dijelu, i ocjenjuje da Peking time želi da iscrpi tajvanske vazdušne snage - jer svaki put moraju da se podignu i reaguju.

Posljednji put Peking je poslao 22 borbena aviona, kao i podmornicu, saopštava tajvansko ministarstvo, a najveći upad desio se u januaru ove godine kada je u tajvanski vazdušni prostor uletjelo 39 kineskih aviona.

Kina nije komentarisala najnoviji upad, ali je ranije saopštavala da su takvi potezi vježbe namijenjene zaštiti suvereniteta.

Kineska vojska je prošle nedjelje saopštila da je nedavno okončala vježbu oko Tajvana, kao "upozorenje zbog saradnje sa SAD".

To je objavljeno pošto je američki predsjednik Joe Biden izjavio da će SAD intervenisati ako Kina napadne Tajvan.

Kina pojačava pritisak na Tajvan da prihvati njene teritorijalne pretenzije, dok ostvrska vlada poručuje da želi mir, ali da će odgovoriti ako bude napadnuta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG