Linkovi

Kina lansirala glavni modul prve stalne svemirske stanice


Posjetitelji sjede pored modela kineske svemirske stanice Tiangong 1 na 8. kineskoj međunarodnoj izložbi zrakoplovstva, poznatoj kao Airshow China 2010, u gradu Zhuhai, na jugu Kine, provincija Guangdong, 16. studenog 2010.
Posjetitelji sjede pored modela kineske svemirske stanice Tiangong 1 na 8. kineskoj međunarodnoj izložbi zrakoplovstva, poznatoj kao Airshow China 2010, u gradu Zhuhai, na jugu Kine, provincija Guangdong, 16. studenog 2010.

Kina je lansirala glavni modul svoje prve stalne svemirske stanice koja će dugoročno moći da prima astronaute.

Modul Tianhe ili Božanstvena harmonija lansiran je u svemir na raketi Long Marč 5B iz lansirnog centra Venčang u južnoj ostrvskoj provinciji Hainan, čime je obilježen još jedan veliki korak naprijed u kineskom programu istraživanja svemira, javlja agencija AP.

Ovim lansiranjem počinje prva od 11 misija potrebnih za izgradnju i opremu svemirske stanice i slanje tročlane posade do kraja iduće godine.

U okviru kineskog svemirskog programa takođe su nedavno vraćeni prvi uzorci sa Mjeseca poslije više od 40 godina, i očekuje se da će biti poslata letjelica i rover na površinu Marsa kasnije idućeg mjeseca.

Ubrzo posle lansiranja Tianhe se odvojio od rakete, koja će kružiti u orbiti oko nedjelju dana prije nego što padne na Zemlju.

Kineski svemirski program je izvor ogromnog nacionalnog ponosa i premijer Li Kećijang i vodeće civilne i vojne vođe gledale su lansiranje uživo iz kontrolnog centra u Pekingu.

Središnji modul je dio svemirske stanice u kome će astronauti boraviti do šest mjeseci u jednoj turi. Stanica će moći da primi do šest astronauta. Još 10 lansiranja će poslati još dva modula u kojima će posada sprovoditi eksperimente, četiri isporuke opreme i četiri misije sa posadom.

Najmanje 12 astronauta se obučava da odlete i žive u svemirskoj stanici, a prva misilja sa posadom Šendžu 12 se planira do juna.

Kada bude završena, do kraja 2022. Kineska svemirska stanica će, kako se očekuje, težiti oko 66 tona, što je znatno manje od Međunarodne svemirske stanice za koju je prvi modul lansiran 1998. i koja će težiti oko 450 tona kada bude završena.

Tianhe će imati mjesto za pristajanje i biće u stanju da se poveže sa moćnim kineskim svemirskim satelitom. Teoretski ona će moći da se proširi na čak šest modula. Svemirska stanica osmišljena je da radi najmanje 10 godina.

Tianhe je otprilike veličine američke svemirske stanice Skajlab iz 1970-ih i bivše ruske svemirske stanice Mir koja je "radila" više od 14 godina poslije lansiranja 1986. godine, piše AP.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG