Linkovi

Kina suspenduje dodatnu carinu na američke automobile


Američki predsjednik Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jingping
Američki predsjednik Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jingping

Kina će 1. januara suspendovati na tri mjeseca dodatnu carinu uvedenu na uvoz američkih automobila i automobilskih dijelova u okviru trgovinskog primirja dvije zemlje, saopštila je danas kineska vlada.

Peking je ljetos povećao carine na uvoz američkih vozila sa 10 na 35 odsto kao odmazdu na dodatne carine koje su SAD uvele na kineske proizvode uvezene u SAD.

"Suspenzija carina je konkretna mjera u sprovođenju dogovora koji su postigla dvojica šefova država", navodi se u saopštenju kineske vlade.

Kina i SAD su se dogovorili da privremeno prekinu trgovinski rat prilikom sastanka Xi Jinpinga i Donalda Trumpa 1. decembra na margini sastanka G20 u Buenos Airesu.

Trump je prihvatio da na tri mjeseca suspenduje planirano povećanje američkih carina na kineski uvoz koje je trebalo da stupi na snagu 1. januara, dok dvije strane pregovoraraju.

Kineska poreska agencija navela je da će Peking ukinuti 25 odsto carina na automobile i kamione u vrijednosti od 66 milijardi dolara uvezenih i SAD i carinu od pet odsto na auto dijelove u vrijednosti od 60 milijardi dolara, prenosi agencija AP.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG