Linkovi

Kina spremna da razmotri posjetu Evropi radi mirovnih pregovora oko Ukrajine


Spasioci rade na lokaciji klinike koja je teško uništena ruskim raketnim udarom, usred ruskog napada na Ukrajinu, u Dnjepru, Ukrajina, 26. maja 2023.
Spasioci rade na lokaciji klinike koja je teško uništena ruskim raketnim udarom, usred ruskog napada na Ukrajinu, u Dnjepru, Ukrajina, 26. maja 2023.

Kina je spremna da razmotri slanje još jedne delegacije u Evropu na razgovore o rješavanju ukrajinske krize, izjavio je u 2. juna njen specijalni izaslanik za evroazijska pitanja Li Hui.

Li je na konferenciji za novinare rekao da njegovo prošlomjesečno putovanje u Evropu, kao prva poseta koja je promovisala političko rješenje krize, možda neće dovesti do bilo kakvog trenutnog ishoda.

"Osjećali smo da postoji veliki jaz između pozicija obje strane", rekao je on o Rusiji i Ukrajini.

Podsjetimo, posebni kineski izaslanik Li Hui u Kijevu je 17. maja razgovarao s visokim ukrajinskim zvaničnicima.

To je bila prva posjeta na najvišem nivou gdje predstavnik Pekinga dolazi u Ukrajinu otkako je Rusija pokrenula invaziju u februaru prošle godine.

Peking, koji nije osudio rusku agresiju na svog susjeda, rekao je da Lijevo putovanje 17. maja ima za cilj raspravu o "političkom rješenju" ukrajinske krize.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG