Linkovi

Zaoštrava se trgovinski spor SAD i Kine


Kina je najavila planove za uvođenje tarifa vrijednih 50 milijardi dolara na američke proizvode, kao odgovor na sličan paket mjera Sjedinjenih Država. Izgledi mogućeg trgovinskog rata zabrinuli su berzanske investitore.

Najavljene kineske mjere, ukoliko budu realizovane, povisiće tarife za 25 odsto na 106 američkih proizvoda, uključujući soju, avione i automobile.

Predsednik Donald Tramp saopštio je da će uvesti dodatne tarife na proizvode iz Kine u vrijednosti od 50 milijardi dolara, a američki trgovinski predstavnik Robert Lajtizer objavio je listu od 1300 predloženih proizvoda, među kojima i vazduhoplovne, medicinske i proizvode iz informaciono-tehnološke industrije.

Kineski ministar za trgovinu najavio je da će odgovoriti sopstvenim paketom mjera. Zamjenik ministra trgovine Vang Šuven tvrdi da nakon poteza SAD nije ostao drugi izbor.

“Kao što je zamjenik ministra Guang Jao pomenuo Kina je upravo objavila listu vrijednu 50 milijardi dolara i moram reći da smo prisiljeni na to i takođe ostajemo uzdržani. Pomenuli ste ‘trgovinski rat’, a to je posljednja stvar koju želimo jer na kraju neće biti pobjednika. Međutim, ne plašimo se trgovinskog rata i ukoliko se neko odluči da ga sprovede borićemo se do kraja.", saopštio je zamjenik kineskog ministra trgovine Vang Šuven

Oštar pad indeksa zabilježen je tokom otvaranja američke berze u srijedu. Ubrzo nakon toga S&P 500 indeks pao je za 1.4 odsto, a srednja vrijednost Dow Jones za 1.8 procenata, dok je kompozitni indeks NASDAQ bio niži za 1.6 odsto.

XS
SM
MD
LG