Linkovi

"Korisnici na zabranjenim društvenim platformama u Kini trebaju zaštitu"


Ekrani prikazuju stranicu za prijavu na platformu društvenih medija X — ranije poznatu kao Twitter — 24. jula 2023. u Beogradu, Srbija. Zagovornici prava pozivaju platforme društvenih medija da učine više kako bi spriječile kineske vlasti da dođu do ličnih podataka korisnika.
Ekrani prikazuju stranicu za prijavu na platformu društvenih medija X — ranije poznatu kao Twitter — 24. jula 2023. u Beogradu, Srbija. Zagovornici prava pozivaju platforme društvenih medija da učine više kako bi spriječile kineske vlasti da dođu do ličnih podataka korisnika.

Zagovornici pozivaju međunarodne platforme društvenih medija da učine više kako bi spriječile kineske vlasti da dođu do ličnih podataka korisnika. Poziv dolazi nakon što su dva popularna kineska influensera navela da policija u Kini istražuje njihove pratioce i da ih je pozvala na ispitivanje.

Platforme društvenih medija kao što su X i YouTube i hiljade web stranica – od The New York Timesa do BBC-a i VOA – blokirane su u Kini Velikim zaštitnim zidom u zemlji.

Ali sve više, čak i dok se društvene kontrole pooštravaju pod vodstvom Xi Jinpinga, mnogi u Kini koriste virtuelne privatne mreže za pristup X, YouTube-u i drugim stranicama za vijesti, informacije i mišljenja koja nisu dostupna u Kini.

Li Ying, koji je na mreži poznat i kao Učitelj Li, jedan je od uticajnih na društvenim mrežama koji su izdali upozorenje u nedjelju. Li je postao istaknut kao izvor vijesti i informacija nakon rijetkog prikaza javnog neslaganja 2022. u Kini, protestirajući protiv drakonske politike nulte pandemije COVID-a. Njegov nalog na X sada je postao centar za vijesti i video zapise koje daju korisnici interneta koje kineska vlada smatra osjetljivim i cenzurišu na mreži.

U objavi u nedjelju, učitelj Li je rekao: "Trenutno, Biro za javnu sigurnost provjerava mojih 1,6 miliona pratilaca i ljudi u komentarima, jednog po jednog."

Podijelio je snimke privatnih poruka koje je primio od pratilaca u proteklih nekoliko mjeseci, od kojih su neke tvrdile da je policija ispitivala pojedince, čak i zbog čega je jedna osoba izgubila posao.

Glas Amerike nije mogao nezavisno provjeriti autentičnost tvrdnji, ali sudski zapisi u Kini i izvještaji grupa za ljudska prava ranije su dokumentovali sve veću upotrebu društvenih mreža zabranjenih u Kini za pritvaranje, krivično gonjenje i osudu pojedinaca zbog komentara na internetu.

Glasnogovornik kineske ambasade u Washingtonu, Liu Pengyu, rekao je da nije upoznat sa pojedinostima vezanim za influencere na društvenim mrežama.

"U principu, kineska vlada upravlja poslovima vezanim za internet u skladu sa zakonom i propisima", rekao je Liu.

Influenceri upozoravaju pratioce

Vijest o razbijanju sljedbenika društvenih uticaja dolazi usred navale izvještaja o hakerskim sposobnostima Kine. Prošle sedmice, direktor FBI-ja Christopher Wray upozorio je da su cyber napadi na američku infrastrukturu "u većim razmjerima nego što smo ranije vidjeli".

Nedavno objavljen dokument detaljno opisuje kako privatne kompanije pomažu Kini da hakuje strane vlade širom jugoistočne Azije i da demaskira korisnike stranih naloga na društvenim mrežama.

Vang Zhi'an, bivši novinar kineskog državnog emitera CCTV koji ima milion pretplatnika na X i 1,2 miliona pratilaca na YouTubeu, kaže da su njegovi pratioci prijavili slične probleme.

Kao odgovor, i Wang i Učitelj Li pozvali su svoje sljedbenike da preduzmu mjere opreza, sugerirajući im da prestanu pratiti njihove naloge, promijene korisnička imena, izbjegavaju telefone kineske proizvodnje i pripreme se za ispitivanje.

Od utorka popodne, Lijevi pratioci na X pali su na 1,4 miliona. Glas Amerike je zatražio komentar od Lija, ali nije dobio odgovor od objavljivanja.

Vlasti prate pratioce

Maya Wang, vršilac dužnosti direktora za Kinu u Human Rights Watch-u, rekla je da Kina ulaže više napora u policijske platforme koje se nalaze izvan zemlje jer se sve više Kineza seli da bi progovorili.

Ona je rekla da su nedavni izvještaji vlasti o pronalaženju pratioca samo dio dugogodišnjeg napora Kine da ograniči slobodu izražavanja.

"Mislim da je kineska vlada također sve zabrinutija zbog informacija koje se propagiraju, prenose ili distribuiraju na ovim stranim platformama jer su one, zahvaljujući tim pojedincima, bile vrlo utjecajne", rekao je Wang.

Nedavno curenje dokumenata iz I-Soona, privatnog izvođača povezanog s najvišom policijskom agencijom Kine i drugim dijelovima njene vlade, opisuje alate koje kineska policija koristi za suzbijanje neslaganja na prekomorskim društvenim medijima, uključujući jedan alat posebno kreiran za nadzor korisnika na X .

Hakeri su takođe kreirali alate za policiju za hakovanje sandučića e-pošte i demaskiranje anonimnih korisnika X-a, pokazuju dokumenti. Curenje je otkrilo da su službenici ponekad slali zahtjeve za praćenje određenih pojedinaca I-Soon-u.

Wang je rekla da su kompanije društvenih medija dužne osigurati da njihovi korisnici ostanu sigurni.

Željela bih da uputim ova pitanja Twitteru [X] da ih pita – usvajaju li pojačane mjere za zaštitu korisnika sa sjedištem u PRC [Narodnoj Republici Kini]?“ ona je rekla. „Mislim da Twitter [X] treba da istraži kako se tačno dolazi do ovakvih informacija i da li treba ili ne treba da zapuše neke rupe u zakonu."

Yaqiu Wang, direktor istraživanja za Kinu, Hong Kong i Tajvan u Freedom House-u, rekao je da osim bolje zaštite privatnosti svojih korisnika, kompanije također treba da ulože više napora u borbi protiv kineskog pritiska na slobodu govora.

“Oni bi trebali imati korake koji će zapravo pomoći aktivistima da zaštite svoju slobodu. Velike kompanije društvenih medija trebale bi naširoko širiti informacije svojim korisnicima, poput priručnika ili instrukcija kako da zaštite svoj račun.

"Moraju biti transparentniji, kako bi korisnici i javnost znali da li su u toku hakerske aktivnosti koje sponzorira vlada", dodao je.

Glas Amerike je nekoliko puta kontaktirao X, ranije poznat kao Twitter, za komentar, ali nije dobio nikakav odgovor do trenutka objavljivanja.

Xiao Yu je doprinio ovom izvještaju.

XS
SM
MD
LG