Linkovi

Šangaj: Najhladniji kraj godine u četiri decenije


Stanovnici prekriveni mrazom dok vježbaju na otvorenom u Shenyangu, u kineskoj sjeveroistočnoj provinciji Liaoning, 20. decembra 2023.
Stanovnici prekriveni mrazom dok vježbaju na otvorenom u Shenyangu, u kineskoj sjeveroistočnoj provinciji Liaoning, 20. decembra 2023.

Šangaj bilježi svoj najhladniji period u decembru u posljednje četiri decenije s vremenskim upozorenjima na niske temperature i vjetar objavljenim u četvrtak, jer je kineska finansijska prijestolnica ušla u zahlađenje od nekoliko dana.

Najniže temperature u gradu u četvrtak će biti minus 4 do minus 6 stepeni Celzijusa u predgrađima Šangaja, a temperature će ostati ispod nule cijeli dan u cijelom gradu, objavio je Šangajski meteorološki biro u objavi na svom Weibo nalogu na društvenim mrežama.

Wang Kaiyun, 59, koja radi kao čistačica u centru Šangaja i putuje iz predgrađa grada električnim skuterom, rekla je da je temperatura bila minus 5 stepeni tokom njenog jednosatnog putovanja u četvrtak.

"Iako sam nosila rukavice, brzo sam izgubila osjećaj u rukama i i dalje su bolne", rekla je Wang.

Iako su temperature u gradu i dalje daleko toplije od onih u sjevernoj Kini, gdje su mnoge provincije posljednjih sedmica zabilježile istorijski niske temperature, hladno vrijeme bilo je neobično za Šangaj.

Gradski meteorološki zavod saopćio je da očekuje da će minimalna temperatura na jednoj čitaonici u centru grada ostati ispod nule do 25. decembra, što je hladnoća u mjesecu decembru koja se nije dogodila 40 godina.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG