Linkovi

Biden i XI razmijenili čestitke povodom godišnjice diplomatskih odnosa


ilustracija
ilustracija

Američki predsjednik Joe Biden i predsjednik Kine Xi Jinping razmijenili su čestitke povodom 45 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Pekinga i Washingtona, javili su kineski državni mediji.

"Predsjednik Kine Xi Jinping i predsjednik SAD Joe Biden razmijenili su 1. januara čestitke povodom 45. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije zemlje", objavila je javna televizija CCTV.

Kineski predsjednik rekao je ranije danas da je spreman da radi sa SAD u prilog stabilnih bilateralnih odnosa.

"Peking i Washington treba da sprovedu konkretne akcije za promovisanje stabilnog, zdravog i trajnog razvoja odnosa između dvije zemlje", rekao je Xi.

On je naglasio da je "spreman da radi sa predsjednikom Bidenom na nastavku unaprijeđivanja kinesko-američkih odnosa u korist Kine i SAD i njihovih naroda, da promoviše mir i razvoj u svijetu", javila je državna televizija CCTV.

Uzajamno poštovanje, mirna koegzistencija i saradnja su ispravan način za Kinu i SAD da se odnose jedna prema drugoj, rekao je kineski predsjednik.

Dvojica predsjednika su se u novembru 2023. sastali u San Franciscu, u SAD.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG