Linkovi

Kineska vojska: Brod američke mornarice 'ilegalno' ušao u teritorijalne vode


Ova fotografija od 30. studenog 2016. prikazuje USS Gabrielle Giffords, pomorski obalni borbeni brod izgrađen u brodogradilištima Austal USA, usidren na rijeci Mobile u Mobileu.
Ova fotografija od 30. studenog 2016. prikazuje USS Gabrielle Giffords, pomorski obalni borbeni brod izgrađen u brodogradilištima Austal USA, usidren na rijeci Mobile u Mobileu.

Kineska vojska u ponedjeljak je priopćila da je brod američke mornarice ilegalno ušao u vode uz Drugi Thomasov plićak, sporni greben Južnog kineskog mora koji je nedavno doživio nekoliko pomorskih sukoba.

"SAD je ozbiljno potkopao regionalni mir i stabilnost", rekao je glasnogovornik kineske Južne komande operacija u izjavi, dodajući da je SAD poremetio Južno kinesko more i prekršio suverenitet Kine.

Kina je u sporu s nekoliko svojih susjeda zbog svojih velikih zahtjeva nad teritorijalnim vodama u Južnom kineskom moru.

Američka mornarica priopćila je da je USS Gabrielle Giffords, priobalni borbeni brod klase Independence, provodio rutinske operacije u međunarodnim vodama u Južnom kineskom moru, u skladu s međunarodnim pravom.

"Svakog dana Sedma flota SAD-a djeluje u Južnom kineskom moru, kao što je to činila desetljećima", navodi se u priopćenju američke mornarice. "Ove operacije pokazuju da smo predani održavanju slobodne i otvorene indo-pacifičke regije."

Posljednjih mjeseci Kina je imala nekoliko sukoba s filipinskim brodovima i prosvjedovala je zbog američkih brodova koji patroliraju spornim područjima.

Prema kineskoj vojsci, američki se brod preselio u vode uz ono što Kina naziva grebenom Renai, također poznatim kao drugi Thomasov plićak, dio otočja Spratly. Drugi Thomasov plićak nalazi se u isključivoj gospodarskoj zoni Filipina, prema presudi suda Ujedinjenih naroda iz 2016.

Kineski vojni glasnogovornik rekao je da je američki brod nadziran i praćen, te da su kineske "trupe u ratištu cijelo vrijeme u stanju pripravnosti kako bi odlučno branile nacionalni suverenitet".

"Neće nas spriječiti da nastavimo raditi zajedno s našim saveznicima i partnerima u potpori našoj zajedničkoj viziji slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika", odgovorila je američka mornarica.

U nedjelju je filipinska obalna straža rasporedila dva svoja broda u Južnom kineskom moru nakon što je pratila "alarmantan" porast broja brodova kineske pomorske milicije na grebenu unutar isključivog gospodarskog pojasa zemlje.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG