Linkovi

Naučnici: Ne paničiti zbog vijesti o respiratornim bolestima u Kini


Medicinska sestra u Bronksu, 2. april 2020. (Foto: REUTERS/Brendan Mcdermid)
Medicinska sestra u Bronksu, 2. april 2020. (Foto: REUTERS/Brendan Mcdermid)

Vodeći naučnici pozvali su na oprez zbog straha od još jedne pandemije, nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija zatražila više informacija od Kine o porastu respiratornih bolesti i upale pluća među djecom.

"Moramo biti oprezni. Zaista nam treba više informacija, posebno dijagnostičkih informacija", rekla je Marion Kupmans, holandska virologinja koja je savjetovala WHO o kovidu.

Zabrinutost je najprije izazvalo upozorenje koje je u utorak objavila služba za praćenje ProMED, dio Međunarodnog društva za infektivne bolesti. Oni su zatražili više informacija o nedijagnostifikovanoj upali pluća u Kini.

Standardna formulacija upozorenja izgledala je isto kao prvo obavještenje o onome što je kasnije postao kovid, poslato 30. decembra 2019: „Nedijagnostifikovana pneumonija – Kina “.

Naučnici navode da sličnost ova dva upozorenja izaziva za sada još neosnovanu zabrinutost da bi porast broja oboljelih mogao biti uzrokovan drugim novim patogenom koji bi mogao izazvati pandemiju. Na osnovu dosadašnjih informacija, kažu da je veća vjerovatnoća da je u pitanju porast drugih uobičajenih respiratornih infekcija poput gripa, kao što je viđeno u mnogim dijelovima svijeta nakon što su ukinute mjere protiv kovida. To bi takođe mogao da bude signal ponovne pojave samog kovida.

WHO uvijek traži informacije od zemalja kada se prijave nedijagnostifikovane ili nepoznate bolesti, što se dešava prilično redovno. Međutim, ne objavljuje uvijek saopštenje za javnost o tome kao što je to bilo u srijedu.

Brajan Mekloski, stručnjak za javno zdravlje koji je takođe savetovao WHO o pandemiji, kaže da je na djelu sistem međunarodnih zdravstvenih propisa WHO, misleći na pravila koja regulišu kako zemlje sarađuju sa WHO u vezi sa potencijalnim epidemijama.

"Neću pritiskati dugme za paniku u vezi sa pandemijom na osnovu onoga što do sada znamo, ali me veoma zanima da vidim odgovor Kine i da vidim procjenu WHO nakon toga“, rekao je on.

I WHO i Kina suočile su se sa pitanjima u vezi sa transparentnošću tokom prvih dana kovida. WHO je takođe tada kritikovala Kinu zbog uskraćivanja podataka o infekcijama i smrtnim slučajevima kada je ukinula politiku nulta tolerancije na kovid, kao i o porijeklu pandemije.

Kina, prema propisima ima 24 sata da odgovori WHO.

Neki navode da nije jasno da li su prijavljene bolesti zapravo nedijagnostifikovane. Informacija koja je izazvala upozorenje ProMED došla je od FTV newsa na Tajvanu u utorak. U samoj Kini, nedavno je mnogo izvještavano o porastu respiratornih bolesti, i među djecom. Tamošnje vlasti to pripisuju ukidanju mjera protiv kovida i cirkulaciji virusa poput gripa, kao i mikoplazma pneumonije, uobičajene bakterijske infekcije koja obično pogađa mlađu djecu.

"Moguća je pretpostavka da bi to moglo biti ono što smo vidjeli u drugim dijelovima svijeta kada su ograničenja ukinuta“, rekla je Kupmans, podržavajući stavove svih naučnika koje je Reuters kontaktirao.

Virolog Tom Pikok sa Imperijal koledža u Londonu, koji je pomno pratio pojavu novih varijanti koronavirusa, rekao je da postoje dobri alati za prilično brzo otkrivanje novih vrtsti gripa ili koronavirusa, pa se čini malo vjerovatnim da bi se to dogodilo neopaženo.

"Sumnjam da bi to prije moglo da bude nešto staro ili kombinacija kovida i grupa, ali nadam se da ćemo uskoro saznati više“, rekao je on.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG