Linkovi

Space Pioneer: Dio rakete srušio se u centralnoj Kini


Raketa polijeće iz svemirskog lansirnog centra Wenchang u južnoj kineskoj provinciji Hainan, 3. maja 2024. Pekinška kompanija Tianbing Technology saopštila je u nedjelju da se prva faza njene rakete Tianlong-3 u razvoju odvojila od lansirne rampe tokom testa.
Raketa polijeće iz svemirskog lansirnog centra Wenchang u južnoj kineskoj provinciji Hainan, 3. maja 2024. Pekinška kompanija Tianbing Technology saopštila je u nedjelju da se prva faza njene rakete Tianlong-3 u razvoju odvojila od lansirne rampe tokom testa.

Pekinška kompanija Tianbing Technology saopćila je u nedjelju da se prva faza njene rakete Tianlong-3 u razvoju odvojila od lansirne rampe tokom testa zbog kvara strukture i sletjela u brdovitu oblast grada Gongyi u centralnoj Kini.

Nije bilo izvještaja o žrtvama nakon početne istrage, rekao je Peking Tianbing, također poznat kao Space Pioneer, u izjavi na svom službenom WeChat računu.

Dijelovi rakete bili su raštrkani unutar "sigurne zone", ali su izazvali lokalni požar, navodi se u odvojenom saopštenju biroa za upravljanje vanrednim situacijama Gongyija.

Požar je od tada ugašen i niko nije povrijeđen, saopšteno je iz Biroa.

Dvostepena Tianlong-3 ("Sky Dragon 3") je djelomično višekratna raketa koju razvija Space Pioneer, jedan od male grupe proizvođača raketa iz privatnog sektora koji su brzo rasli u posljednjih pet godina.

Padanje ruševina raketa u Kini nakon lansiranja nije nečuveno, ali je vrlo rijetko da dio rakete u razvoju neplanirano odleti sa svog poligona i sruši se.

Prema Space Pioneer-u, prvi stepen Tianlong-3 se zapalio tokom vrućeg testa, ali se kasnije odvojio od testne ploče zbog kvara strukture i sletio u brdovita područja udaljena 1,5 km.

Raketa se može sastojati od nekoliko stupnjeva, pri čemu se prvi ili najniži stupanj pali i pokreće raketu prema gore nakon njenog lansiranja.

Kada se gorivo potroši, prvi stepen otpada, a drugi stepen se pali, održavajući raketu u pogonu. Neke rakete imaju treći stepen.

Space Pioneer kaže da su performanse Tianlong-3 uporedive sa SpaceX-ovim Falcon 9, koji je takođe dvostepena raketa.

U aprilu 2023. godine, Space Pioneer je lansirao raketu na kerozin i kiseonik, Tianlong-2, postavši prva privatna kineska kompanija koja je poslala raketu na tečno gorivo u svemir.

Kineske komercijalne svemirske kompanije požurile su u ovaj sektor od 2014. godine kada je država dozvolila privatna ulaganja u industriju.

Mnogi su počeli da prave satelite, dok su se drugi, uključujući Space Pioneer, fokusirali na razvoj višekratnih raketa koje mogu značajno smanjiti troškove misije.

Pogoni za testiranje takvih kompanija mogu se naći duž kineskog priobalnog područja, smještenog uz more iz sigurnosnih razloga.

Ali neki se nalaze i duboko u unutrašnjosti zemlje, kao što je testni centar Space Pioneer-a u Gongyiju, gradu od 800.000 ljudi u centralnoj provinciji Henan.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG