Linkovi

Kina: Pronađen korona virus na piletini uvezenoj iz Brazila


Novi korona virus pronađen je tokom rutinskog pregleda piletine uvezene iz Brazila, prvog svjetskog proizvođača tog proizvoda, objavila je agencija AFP saopštenje kineskih vlasti od četvrtka, 13. avgusta.

Virus je nađen na uzorcima zamrznutih pilećih krilaca uzetih u utorak, navodi se u saopštenju gradskih vlasti južnog kineskog grada Šenzena, koji je blizu Hongkonga.

Vlasti su navele da su odmah krenule u testiranje osoba koje su bile u kontaktu sa kontaminiranim proizvodima kao i njihovih bližnjih. Svi testovi su bili negativni, navodi se u saopštenju.

Kina, gdje se korona virus prvo pojavio krajem 2019. godine, u velikoj mjeri je iskorijenila epidemiju, prema zvanično objavljenim podacima.

Vlasti su za 13. avgust objavile da ima 19 novozaraženih virusom. Posljednji smrtni slučaj novog korona virusa bio je sredinom maja. Sa druge strane, Brazil je druga zemlja na svijetu najteže pogođjena virusom u ovom trenutku, poslije SAD.

U istočnoj provinciji Anhui, vlasti grada Vuhua objavile su danas da su našle virus u pakovanjima račića uvezenih iz Ekvadora. Ti paketi su čuvani u zamrzivaču jednog restorana u gradu.

To je drugi put od početka jula da Kina prijavljuje da je detektovan virus u paketima račića iz Ekvadora. U junu je tržnica na veliko Sinfadi u Pekingu bila zatvorena poslije pojave epidemiološkog žarišta kada je zaraženo više stotina ljudi. Tragovi virusa detektovani su na bloku za sječenje uvoznog lososa.

COVID-19 je respiratorna bolest i za sada nema naznaka da može da se prenosi unosom kontaminiranih proizvoda, podsjeća agencija AFP.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG