Linkovi

Kina prijeti SAD novim tarifama vrijednosti 60 milijardi dolara


Kina je u petak upozorila da će uvesi nove tarife na američke proizvode, u vrijednosti od 60 milijardi dolara, ako Trumpova administracija realizuje najnovije trgovinske prijetnje.

Kinesko Ministarstvo trgovine saopštilo je da su predložene tarife od 5 do 25 posto na više od 5.200 američkih proizvoda ograničene i poručilo da ima pravo da preduzme recipročne mjere u sve oštrijem trgovinskom ratu dvije najveće svjetske ekonomije.

Kina je upozorila na nove tarife poslije susreta američkog državnog sekretara Mikea Pompea i kineskog šefa diplomatije Wang Yi​a u Singapuru. Dvojica zvaničnika nisu se obraćala novinarima poslije susreta.

Komentarišući prijetnje Washingtona da će povećati tarife na kineske proizvode sa planiranih 10 na 25 posto, Wang je u četvrtak rekao da bi Sjedinjene Države trebalo da se "smire" i uzmu u obzir svoje potrošače. Dodao je da bi povećanje tarifa nanijelo štetu američkim potrošačima i kompanijama koje posluju u Kini.

Sjedinjene Države su više puta zatražile od Pekinga da prestane da krade američke korporativne tajne i da ne subvencioniše kineske kompanije jeftinim zajmovima.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG