Linkovi

Kina najavila da porodice mogu imati troje djece


Stariji čovjek sa djecom u Pekingu, 10. maja 2021.

Kina je u ponedjeljak saopštila da bračni parovi mogu ubuduće da imaju do troje djece, što je veliki pomak politike sa postojeće granice koja je broj djece ograničavala na dvoje, nakon što su nedavni podaci pokazali dramatičan pad broja rođenih u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

Promjena je odobrena tokom sastanka Politbiroa kojim je predsjedavao predsjednik Xi Jinping, izvijestila je zvanična novinska agencija Sinhua.

Kina je 2016. ukinula svoju deceniju dugu politiku jednog djeteta - u početku nametnutu da bi se zaustavila eksplozija populacije - sa ograničenjem na dvoje djece, što nije za posljedicu imalo kontinuirani rast rađanja, jer su visoki troškovi odgajanja djece u kineskim gradovima odvratili mnoge parovi od zasnivanja porodice.

Da bi dalje optimizovala politiku rađanja, Kina će primijeniti politiku da jedan vjenčani par može imati troje djece, kaže se u izvještaju agencije Sinhua sa sastanka.

Promjena politike dolaziće sa "mjerama podrške, koje će biti pogodne za poboljšanje strukture stanovništva naše zemlje, ispunjavajući strategiju zemlje da se aktivno nosi sa starenjem stanovništva i održava prednost, obdarenost ljudskim resursima", piše Sinhua.

Nije precizirano koje se mjere podrške planiraju.

Najava je izazvala hladan odgovor na kineskim društvenim mrežama, gdje su mnogi ljudi rekli da ne mogu priuštiti ni jedno, niti dvoje djece.

"Voljan sam da imam troje djece ako mi date pet miliona juana ($785.650 američkih dolara)", objavio je jedan korisnik na mreži Veibo.

Početkom ovog meseca, kineski popis, koji se obavlja jednom u deceniji, pokazao je da je broj stanovnika tokom posljednje decenije rastao najsporijom stopom u posljednjih 50 godina, na ukupno 1,41 milijardu.

Podaci su takođe pokazali stopu plodnosti od samo 1,3 djece po ženi samo za 2020. godinu, što je uporedivo sa drugim društvima koja stare, poput Japana ili Italije.

Također u ponedjeljak, kineski politbiro saopštio je da će postupno uvoditi pomjeranje starosne granice za odlazak u penziju, ali nije pružio nikakve detalje.

XS
SM
MD
LG