Linkovi

Kina porinula svoj treći nosač aviona


Lansiranje nosača aviona Fuđijan, na fotografiji napravljenoj od snimka kineske državne televizije CCTV, u brodogradilištu u Šangaju, 17. juna 2022. (Foto: AFP/CCTV)
Lansiranje nosača aviona Fuđijan, na fotografiji napravljenoj od snimka kineske državne televizije CCTV, u brodogradilištu u Šangaju, 17. juna 2022. (Foto: AFP/CCTV)

Kina je u petak porinula svoj treći nosač aviona domaće proizvodnje, Fuđijan, šaljući poruku o svojim namjerama rivalskim silama, uključujući Sjedinjene Države, dok nastavlja da modernizuju svoju vojsku, javili su državni mediji.

Šampanjac, šarene trake, voda i dim korišteni su u proslavi porinuća ratnog broda i zvaničnog imenovanja na ceremoniji u brodogradilištu Đijangnan u Šangaju.

Desetine pripadnika kineske mornarice bilo je postrojeno ispred broda i pjevalo nacionalnu himnu na ceremoniji, kojoj su prisustvovali i visoki zvaničnici, uključujući Sju Ćilijanga, potpredsjednika Centralne vojne komisije.

Nosač aviona ima pistu pune dužine na palubi sa katapult sistemom za lansiranje, navode državni mediji.

Fuđijan će se pridružiti Šandongu, puštenom u rad krajem 2019. i Lijaoningu, koji je Kina kupila kao polovno plovilo od Ukrajine 1998. i remontovala ga u zemlji.

Samo SAD, koje imaju 11 nosača aviona, imaju više takvih plovila. Rangirana odmah ispod Kine, Britanija ima dva nosača u funkciji.

Lansiranje Fuđijana demonstrira sve veću sposobnost kineske vojske u vreme rastućih tenzija sa Sjedinjenim Državama zbog pretenzija Tajvana i Pekinga na Južno kinesko more.

Novi nosač je dobio ime po obalskoj provinciji Fuđijan koja se nalazi na Tajvanskom moreuzom nasuprot Tajvana i dom je Istočne komande Narodnooslobodilačke armije.

Tajvan je samoupravna demokratija, ali Kina ga smatra svojom teritorijom i nikada se nije odrekla upotrebe sile da bi ostrvo stavila pod kontrolu Pekinga.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG