Linkovi

Najgori dan za kineske dionice u 27 mjeseci


Investors look at a screen showing stock market movements at a securities company in Hangzhou in China's eastern Zhejiang province on February 3, 2020. - Chinese stocks crashed on February 3 with some major shares quickly falling by the maximum daily limi
Investors look at a screen showing stock market movements at a securities company in Hangzhou in China's eastern Zhejiang province on February 3, 2020. - Chinese stocks crashed on February 3 with some major shares quickly falling by the maximum daily limi

Kineske dionice zabilježile su najveći pad u ponedjeljak, od panične kupovine izazvane pandemijom u februaru 2020.

Ovaj put razlog je povećana zabrinutost zbog izbijanja COVID-19 u cijeloj zemlji i straha od strogih ograničenja koja će biti nametnuta u glavnom gradu Pekingu.

Indeks CSI300 pao je 4,9% i zatvorio je dan na najnižem nivou u dvije godine od 3.814,91. Shanghai Composite indeks je pao 5,1% na 2.928,51 bod.

Oba indeksa su izbrisala sve dobitke ostvarene od najave vicepremijera Liu Hea da će podržati ekonomiju i finansijska tržišta od 16. marta.

Kineski juan je također pao na jednogodišnji minimum u odnosu na dolar.

Desetine gradova širom zemlje su pod potpunim ili djelimičnom blokadom, što je poremetilo lance snabdijevanja, uticalo na ekonomske aktivnosti i izazvalo sumnje da li će Kina uspjeti postići ovogodišnji cilj rasta od oko 5,5%.

Dok se Šangaj bori s epidemijom COVID-19 usred dugotrajnih strogih lockdowna (zatvaranja), Peking je počeo masovno testiranje za sve stanovnike svog najvećeg okruga Chaoyang, nakon što je prijavljeno na desetine slučajeva, što je navelo stanovnike da pokupuju hranu i druge zalihe.

"Loš osjećaj je zbog straha od potencijalnih karantina koji počinju da se umnožavaju izvan Šangaja", rekao je Gary Ng, azijsko-pacifički ekonomist u Natixisu. "Ako se situacija pogorša i vidimo više zatvaranja to bi povećalo pritisak na tržište dionica."

U međuvremenu, kineska centralna banka je više puta govorila da će pojačati podršku privredi i održati stabilnost tržišta.

Unatoč čestim obećanjima, analitičari i trgovci rekli su da su razočarani smanjenjem omjera rezervi manje od očekivanog i smanjenjem stopa, a ključno pitanje je i dalje da li će Kina popustiti svoju politiku nultog-COVID-a, što pogoršava izglede za rast.

Shanghai Composite Index pao je ispod ključnog nivoa od 3.000 bodova, što je psihološka zona udobnosti za kineske investitore, a Ng iz Natixisa je rekao da bi to moglo izazvati daljnje rasprodaje ako se ne objavi jaka politika u sljedećih nekoliko dana.

Većina sektora je pala, sa zalihama resursa, poluprovodnika i novih energetskih kompanija koje su pale za više od 7% i koje su predvodile pad.

Banke su pale za 4,7% jer se očekuje da će niže kamatne stope na depozite ugroziti njihove marže.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG