Linkovi

Kina optužuje Washington za cyber špijuniranje univerziteta


Sjeverozapadni politehnički univerzitet
Sjeverozapadni politehnički univerzitet

Kina je u ponedjeljak optužila Washington da je provalio u kompjutere na univerzitetu za koji američki zvaničnici kažu da vrši vojna istraživanja, dodajući pritužbe obje vlade na beskrajno online špijuniranje jedne zemlje protiv druge.

Sjeverozapadni politehnički univerzitet prijavio je upade u računare u junu, saopštio je Nacionalni centar za hitne slučajeve protiv kompjuterskih virusa.

Rečeno je da je centar, koji radi sa komercijalnim bezbjednosnim provajderom, Qihoo 360 Technology Co, pratio napade do Agencije za nacionalnu bezbjednost, ali nije rekao kako je to učinjeno.

Kina i Sjedinjene Države se, zajedno sa Rusijom, smatraju globalnim liderima u istraživanju cyber ratovanja.

Kina optužuje Sjedinjene Države da špijuniraju univerzitete, energetske i internet kompanije i druge mete. Washington optužuje Peking za krađu komercijalnih tajni i najavio je krivične prijave protiv kineskih vojnih oficira.

Akcije SAD "ozbiljno ugrožavaju nacionalnu bezbjednost Kine", rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning. Također je optužila Washington da prisluškuje kineske mobilne telefone i krade tekstualne poruke.

"Kina to oštro osuđuje", rekla je Mao. "Sjedinjene Države treba odmah da prestanu da koriste svoje prednosti za krađu tajni i napad na druge zemlje."

Američka ambasada u Pekingu nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Stručnjaci za bezbjednost kažu da vojno krilo vladajuće Komunističke partije, Narodnooslobodilačka armija (PLA) i Ministarstvo državne bezbjednosti također sponzorišu hakere van vlade.

Sjeverozapadni politehnički univerzitet nalazi se na "listi entiteta" američke vlade kojima je ograničen pristup američkoj tehnologiji. Washington kaže da univerzitet pomaže PLA u razvoju vazdušnih i podvodnih dronova i raketne tehnologije.

U saopštenju od ponedjeljka optužuju se Sjedinjene Države da uzimaju informacije o upravljanju mrežom univerziteta i drugim "osnovnim tehnologijama". Rečeno je da su kineski analitičari pronašli 41 alat za "mrežni napad" za koji se navodi da su ušli u trag NSA.

Prošle godine, kineskog državljanina Shurena Qina osudio je federalni zatvor u Bostonu na dvije godine zatvora nakon što se izjasnio krivim za izvoz podvodne i pomorske tehnologije na Sjeverozapadni politehnički univerzitet bez potrebnih dozvola.

NSA, dio Ministarstva odbrane, odgovorna je za "obavještajne podatke o signalima" ili dobijanje komunikacija i drugih podataka.

Centar za hitne slučajeve za kompjuterske viruse, koji je 1996. godine osnovala policijska uprava istočnog grada Tianjina, sebe opisuje kao kinesku agenciju odgovornu za inspekciju i testiranje proizvoda protiv računarskih virusa.

U izveštaju Qihoo 360 iz 2020. navodi se da su hakerski alati koji su korišteni u napadima na kineske kompanije i vladine agencije 2008-19. ušli u trag do Centralne obaveštajne agencije upoređujući ih sa kodom u alatima CIA koje je otkrila grupa WikiLeaks.

Centar za viruse optužio je NSA za izvođenje drugih "zlonamjernih mrežnih napada" u Kini, ali nije naveo detalje. Rečeno je da je identifikovano 13 osoba koje su učestvovale u napadima.

Hakeri su ciljali na "nulti dan" ili ranije neprijavljenu ranjivost u bezbjednosti škole, navodi se u saopštenju. Navodi se da su provale izvršene sa servera u 17 zemalja, uključujući Japan, Južnu Koreju, Švedsku, Poljsku, Ukrajinu i Kolumbiju.

U saopštenju se opisuje ono što se navodi da su softverski alati NSA sa nazivima kao što su "Drugi sastanak" i "Pijenje čaja", ali se ne navodi koji su možda korišteni na univerzitetu.

XS
SM
MD
LG