Linkovi

Kina ograničila djeci igranje video igara na 3 sata sedmično


ARHIVA - Mladi igraju online igrice u internet kafeu u centru Šangaja (Foto: Reuters/Nir Elias)
ARHIVA - Mladi igraju online igrice u internet kafeu u centru Šangaja (Foto: Reuters/Nir Elias)

Kina je djeci mlađoj od 18 godina ograničila igranje online video igara na tri sata nedeljno, što je najoštrija restrikcija do sada uvedena industriji video igara, dok kineski regulatori nastavljaju obračun sa tehnološkim sektorom.

Maloljetnici u Kini mogu da igraju online video igre samo između 8 i 9 sati uveče petkom, tokom vikenda i za vrijeme praznika - počevši od 1. septembra, saopšteno je iz Nacionalne administracije za štampu.

To znači da su onlline video igrice ograničene na tri sata nedeljno tokom većeg dijela godine. Prethodna zabrana, uvedena 2019, značila je da maloljetni Kinezi mogu da igraju video igre sat i po vremena dnevno, i tri sata za vrijeme državnih praznika.

Novi propisi pogodili su neke od najvećih tehnoloških kompanija Kine, uključujući giganta za igrice "Tensent", čija je igra "Čast kraljeva" (Honor of Kings) u kojoj učestvuje više igrača, popularna u cijelom svijetu, kao i gaming kompaniju "Netiz" (NetEase).

ARHIVA - Promocija sajtova za onlajn igrice na sajmu tehnologije Gaming Expo Asia u Makau, 15. maja 2018.
ARHIVA - Promocija sajtova za onlajn igrice na sajmu tehnologije Gaming Expo Asia u Makau, 15. maja 2018.

Vrijednost dionica kompanije "Tensent" pala je za 0,6 odsto, na 465,80 hongkonških dolara, pred saopštenje regulatora. Njena tržišna kapitalizacija od 573 milijarde dolara je opala za više od 300 milijardi dolara u odnosu na vrhunac iz februara. Taj pad je više nego jednak ukupnoj vrijednosti kompanija "Nike" ili "Pfizer".

Vrijednost dionica kompanije "Netiz" opala je oko 9 procenata na otvaranju njujorške berze.

Restrikcije na online video igrice su dio šireg obračuna kineske vlade sa tehnološkim kompanijama, zbog bojazni da one imaju preveiki uticaj na društvo, jer uz igrice pružaju rasprostranjene usluge komunikacija i onlline kupovine i isplata.

Ranije ovog mjeseca, Tensent je rekao da će ograničiti vrijeme za igranje maloljetnicima na sat vremena dnevno i dva sata za vrijeme praznika, kao i da će djeci mlađoj od 12 godina zabraniti da obavljaju kupovine povezane sa igricama.

Kompanija je objavila skraćene sate igranja pošto je jedan državni dnevnik kritikovao industriju igrica i nazvao ih "duhovnim opijumom".

Regulatori su saopštili u ponedjeljak da će pojačati nadzor i češće obavljati inspekcije u kompanijama za video igre da bi se postarali da se njihova pravila sprovode.

Kineske vlasti su proteklih mjeseci takođe kritikovale trgovinu preko interneta i onlline obrazovanje, i uvele nove propise da spriječe antikonkurentsko ponašanje, poslije više godina ubrzanog razvoja tehnološkog sektora.

U junu, vlasti su zabranile kompanijama koje pružaju usluge onlline privatnih časova kod osnovnih školskih predmeta da stiču profit, čime su izbrisane milijarde dolara tržišne vrijednosti onlline obrazovnih kompanija kao što su "TAL Edjukejšn" (TAL Education) i "Gaotu Tekedu" (Gaotu Techedu).

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG