Linkovi

Kina o vikend isporuci oružja: Redovna vojna isporuka Srbiji


Avioni Y-20 na sajmu u Pekingu, 2015.
Avioni Y-20 na sajmu u Pekingu, 2015.

Kina je saopštila u ponedeljak da su vojni avioni "regularna vojna isporuka" Srbiji, i to su prvi komentari pošto je Peking Beogradu isporučio šest transportnih aviona Y-20 koji su tokom vikenda sletjeli u Beograd.

PEKIING - Portparol Ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijam rekao da je akcija bila dio godišnjeg plana saradnje dvije zemlje i da ne pogađa nijednu treću stranu, kao i da "nema nikakve veze sa trenutnom situacijom".

Po slijetanju, špekulisalo se da avioni nose rakete zemlja-vazduh HQ-22, što je bio dio prethodnog dogovora dvije zemlje. Ministarstvo odbrane Srbije nije odgovorilo na upit za komentar AP-a.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić aludirao je da je riječ o isporuci dogovorenoj 2019, i najavio da će u utorak ili srijedu "prikazati najnoviji ponos srpske vojske".

Isporuka aviona zabrinula je zapadne zemlje da bi potencijalno gomilanje oružja na Balkanu, u vrijeme kada bjesni rat u Ukrajini, moglo da ugrozi bezbjednost u regionu.

Isporuka aviona Srbiji, koja je morala da prođe teritoriju barem dvije NATO članice, Turske i Bugarske, ocijenjena je kao demonstracija kineske moći i globalnog dometa.

Avioni Y-20, već su korišteni u misijama van Kine, poput one iz 2020. kada su učestvovali u proslavi Dana pobjede u Moskvi 2020. Avioni su često ulijetali i u vazdušni prostor Tajvana.

Na Zapadu postoji strahovanje da bi naoružavanje Srbije od strane Rusije i Kine moglo da ohrabri zemlju da uđe u novi rat, posebno protiv Kosova koje je proglasilo nezavisnost. Srbija, Rusija i Kina ne priznaju nezavisnog Kosova, za razliku od zapadnih zemalja.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG