Linkovi

RSF: Kineska blogerka osuđena zbog kritika vlasti


Publikacija Reportera bez granica, ilustrativna fotografija (AFP/BERTRAND GUAY)
Publikacija Reportera bez granica, ilustrativna fotografija (AFP/BERTRAND GUAY)

Reporteri bez granica zatražili su od zvaničnog Pekinga oslobađanje blogerke Liju Janli koja je nedavno osuđena na četvorogodišnju zatvorsku kaznu.

U saopštenju te nezavisne posmatračke organizacije navodi se da je Janli osuđena zbog objava negativnih komentara o kineskim liderima na društvenim mrežama.

“Sloboda štampe je pravo garantovano Članom 35 kineskog Ustava i Liju Janli nije trebalo da bude kažnjena zbog komentarisanja političkih pitanja”, izjavio je Sedrik Alviani – predstavnik Reportera bez granica za Istočnu Aziju.

Liju Janli, saopštili su Reporteri bez granica, osuđena je 24. aprila, po optužbama da za sporove i probleme.

U presudi koju je donio sud u gradu Jingmenu u Okrugu Dongbao – navedeno je da je Janli, koja je objavila komentare o kineskom predsjedniku Ši Đinpingu, bivšem premijeru Žou Enlaju i Mao Ce Tungu, vrijeđala i napadala kinesku Komunističku partiju i njene lidere, širila lažne informacije i proizvodila smetnje koje su narušavala javni red i mir.

“Pozivam Peking da odmah oslobodi blogerku – kao i sve novinare pritvorene u Kini”, poručio je Alviani.

Janli, nekadašnja bankarska službenica koja se preorijentisala na pisanje blogova, u 2018. i 2019. osvojila je dvije nagrade iz oblasti slobode medija – nezavisnog kineskog Pen centra i jedne humanitarne organizacije.

Od 2016. pritvarana je nekoliko puta – što je podrazumijevalo i boravak uz nadzor na određenoj lokaciji, što Reporteri bez granica u svom saopštenju, označavaju eufemizmom za lišavanje ljudi slobode uz rizik da budu mučeni.

Prema posljednjem izvještaju Indeksa medijskih sloboda Reportera bez granica – Kina se nalazi na 177. mjestu od ukupno 180 država koje su njime obuhvaćene.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG