Linkovi

Novinar preminuo u bolnici u Kini nekoliko sati nakon policijske racije


Slobodni novinar Sun Lin preminuo je u bolnici u petak, samo nekoliko sati nakon policijske racije u njegovom domu u gradu Nanjingu na istoku zemlje.
Slobodni novinar Sun Lin preminuo je u bolnici u petak, samo nekoliko sati nakon policijske racije u njegovom domu u gradu Nanjingu na istoku zemlje.

Medijska organizacija je u utorak pozvala međunarodnu zajednicu da preduzme akciju pošto su se pojavili detalji o smrti novinara disidenta, koja je izgleda bila od ruke policije u Kini.

Slobodni novinar Sun Lin preminuo je u bolnici u petak, samo nekoliko sati nakon policijske racije u njegovom domu u gradu Nanjingu na istoku zemlje.

Prijatelj novinara, po imenu Sun Lijong, rekao je za VOA Mandarin da su medicinske sestre u bolnici rekle da je Sun Linova odjeća bila pocijepana kada je primljen.

"U bolnicu je poslat u 14:44. Vjerovatno je već bio mrtav prije toga. Tri sata kasnije, u 17:45, zvanično je proglašen mrtvim", rekao je Sun Liyong.

Sun Liyong, osnivač grupe sa sjedištem u Australiji, Mreža podrške proganjanima u Kini, objavio je na društvenim mrežama detalje racije za koje kaže da su došli od susjeda novinara.

Komšije su prijavile da su videli kako pripadnici obezbeđenja dolaze oko 13 sati u petak i ubrzo nakon toga čuo se zvuk borbe.

Danima prije racije, novinar je dijelio video snimke anti-kineskih protesta na marginama Azijsko-pacifičkog ekonomskog foruma, održanog u San Francisku.

Porodica novinara rekla je da je bio zdrav prije racije i da je ranije tog dana razgovarao sa rođacima, navodi Sun Liyong.

Na platformi X, Sun Liyong je rekao da je policija posjetila kuću bivše supruge novinara i zamolila da njihova kćerka ne "pravi scenu" zbog smrti.

Sestrinska mreža Glasa Amerike Radio Slobodna Azija izvijestila je da je Sun Linove prijatelje i kolege takođe posećivala policija od njegove smrti.

Od ponedjeljka, porodici nije bilo dozvoljeno da vidi Sun Linovo tijelo, prema medijskom nadzorniku Reporters Without Borders, ili RSF.

Prijatelji i aktivisti objavili su pismo u kojem zahtijevaju da vlada Nanjinga otvori istragu i da odgovorni snose odgovornost.

Kineska ambasada u Washingtonu nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar poslan kasno u utorak.

RSF sa sjedištem u Parizu saopštio je da je "užasnut" smrću Sun Lina.

"Ovo jezivo ubistvo je direktna posljedica paranoje kineskog režima, koja dovodi do toga da njegovi lideri vide državnog neprijatelja u svakom nezavisnom mediju ili novinaru", rekao je direktor azijsko-pacifičkog biroa RSF-a Cedric Alviani u izjavi.

Organizacija je pozvala međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Peking da "prekine svoje nemilosrdne napade" na slobodu medija.

Sun Lin, koji je takođe pisao pod imenom Jie Mu, imao je dugu karijeru u novinarstvu i aktivizmu u Kini i odbio je cenzuru.

Bivši urednik novina Business Times Today sa sjedištem u Nanjingu, jednom je otpušten zbog pisanja članaka kritičnih prema Pekingu. Sun Lin je kasnije doprinio američkoj web stranici Boxun.

Njegovo izvještavanje uključivalo je slučajeve uznemiravanja službenika i političke korupcije, prema Komitetu za zaštitu novinara.

Kineske vlasti su 2018. osudile Sun Lina na četiri godine zatvora zbog "podstrekavanja", a od puštanja na slobodu 2022. bio je pod prismotrom i odbijao je posjete prijatelja.

Zbog toga je Sun Lin postavio sigurnosne kamere u i oko svoje kuće, rekao je njegov prijatelj Sun Liyong.

„U Sun Linovoj kući nema mrtvih uglova, kamere su svuda po njegovoj kući“, rekao je Sun Lijong za VOA Mandarin: „Ali Biro za javnu bezbjednost sada poseduje sve snimke.

Kina je vodeći zatvor za novinare i nalazi se iza samo Sjeverne Koreje kao država s najgorim okruženjem za slobodu medija na Svjetskom indeksu slobode medija RSF-a.

Ovaj članak je nastao u Mandarinskoj službi Glasa Amerike.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG