Linkovi

Kina: Najvažnije je zaustaviti nasilje


A still image from a social media video shows a protester try to prevent a police officer from aiming his gun at a protester in Sai Wan Ho, Hong Kong, China November 11, 2019.
A still image from a social media video shows a protester try to prevent a police officer from aiming his gun at a protester in Sai Wan Ho, Hong Kong, China November 11, 2019.

Kina je saopštila danas da je zaustavljanje nasilja najvažnija stvar u Hong Kongu nakon što su SAD osudile "neopravdanu upotrebu smrtonosne sile" tokom novog nasilja i pozvale Peking da poštuje obaveze u vezi sa slobodom izražavanja na ovoj teritoriji, javlja Rojters.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang uputila je ovaj komentar na redovnoj konferenciji za novinare u Pekingu.

Policija je pucala i teško ranila jednog demonstranta, a drugi čovjek je zapaljen juče u Hong Kongu.

Snage reda ispalile su danas suzavac na demonstrante koji su poremetili jutarnji saobraćaj i izašli na ulice tokom pauze za ručak u kompanijama i radnjama.

Demonstranti i policija koja koristi suzavac suočili su se i u univerzitetskim kampusima i okolini, prenio je AP. Putnici su morali da izađu iz vozova, a linije metroa su zatvorene zbog poremećaja u saobraćaju.

Nekoliko hiljada demonstranata izašlo je na ulice u u centralnom dijelu grada i suočilo se sa policijom, koja je zaprijetila upotrebom suzavca, ali se kasnije povukla.

U posljednjih nekoliko sedmica dogodila se eskalacija vandalizma prema radnjama i željezničkim stanicama u kojem učestvuju i demonstranti i pristalice vlasti u Pekingu.

Lider administracije Hong Konga Keri Lam rekla je novinarima poslije sastanka sa svojim savjetnicima da je blokiranje saobraćaja u jutarnjim časovima "veoma sebičan akt".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG