Linkovi

Peking osuđuje granične sukobe u Mjanmaru


Službenici obezbjeđenja stoje u blizini policijskog vozila nakon što su artiljerijske granate pale u Nansan, provincija Yunnan, Kina, u ovom snimku ekrana preuzetom iz video snimka na društvenim mrežama, objavljenog 3. januara 2024.
Službenici obezbjeđenja stoje u blizini policijskog vozila nakon što su artiljerijske granate pale u Nansan, provincija Yunnan, Kina, u ovom snimku ekrana preuzetom iz video snimka na društvenim mrežama, objavljenog 3. januara 2024.

Peking je u četvrtak izrazio "snažno nezadovoljstvo" što su borbe u susjednom Mjanmaru izazvale kineske žrtve i rekao da će poduzeti "sve potrebne mjere" da zaštiti svoje građane, nakon izvještaja da je artiljerijska granata eksplodirala preko granice.

Oružani sukob bjesni u sjevernoj državi Šan u Mjanmaru od oktobra, kada je savez etničkih manjinskih grupa pokrenuo ofanzivu protiv vojne hunte.

Nekoliko kineskih medija objavilo je u srijedu da je artiljerijska granata iz Mjanmara pala preko granice u gradu Nansan u kineskoj provinciji Yunnan, gdje je eksplodirala i izazvala ozljede više ljudi.

AFP nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri izvještaje ili propratne slike objavljene na društvenim mrežama.

Upitan o izvještajima na redovnom brifingu za novinare u četvrtak, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je da Kina "izražava snažno nezadovoljstvo što je oružani sukob izazvao kineske žrtve", dodajući da je Peking "dao svečane izjave relevantnim stranama".

"Kina još jednom zahtijeva da sve strane u sukobu na sjeveru Mjanmara odmah prekinu neprijateljstva i preduzmu praktične mjere kako bi spriječile daljnje pogubne incidente koji ugrožavaju mir i spokoj na granici", rekao je Wang.

"Kina će poduzeti sve potrebne mjere da zaštiti sigurnost života i imovine svojih građana", rekao je on.

Vang nije precizirao koliko je ljudi ubijeno ili ranjeno.

Etnička alijansa zauzela je nekoliko gradova i pograničnih čvorišta vitalnih za trgovinu s Kinom, što je, kako analitičari kažu, najveći vojni izazov za huntu otkako je preuzela vlast 2021.

Prošlog mjeseca, Peking je rekao da je posredovao u razgovorima između vojske Mjanmara i savezničkih etničkih oružanih grupa i postigao sporazum o "privremenom prekidu vatre".

Međutim, sukobi su nastavljeni u dijelovima države Šan, a kineska ambasada je prošle sedmice zatražila od svojih građana da evakuišu područje duž zajedničke granice zbog sigurnosnih rizika.

XS
SM
MD
LG