Linkovi

Kina sve čvršća protiv neistomišljenika, kažu grupe za ljudska prava


Šangaj.
Šangaj.

Kada je njen suprug pobjegao iz Kine 2019. kako bi izbjegao policijsku akciju protiv disidenata, Lu Lina je mislila da bi mu se ona i njihov mali sin uskoro mogli pridružiti na sigurnom u inostranstvu.

Nije znala da će biti primorana da se preseli, da će njen 8-godišnji sin biti izbačen iz škole i da će je granična policija blokirati da napusti zemlju u naredne tri godine. Na kraju, par je morao da podnese zahtev za razvod u Kini kako bi zaobišao zabranu izlaska.

"Nakon što je moj muž otišao, policija je zadala našim životima toliko problema", rekla je Lu iz Los Angelesa, gdje se porodica na kraju ponovo okupila i nastanila krajem prošle godine. "Svaki put bi me graničari zaustavili, oduzeli mi telefon, novčanik i sve moje stvari. Nisu davali objašnjenja."

Luin suprug, Liu Sifang, muzičar i bivši učitelj, bio je među brojnim kineskim aktivistima i advokatima za ljudska prava koji su ili uhapšeni, primorani da se kriju ili samoprognani nakon što su prisustvovali neformalnom druženju 2019. kako bi razgovarali o ljudskim pravima.

Grupe za ljudska prava kažu da kažnjavanje Liuove porodice naglašava sve oštrije suzbijanje neslaganja u Kini. Dok ove grupe u nedjelju obilježavaju 75. godišnjicu Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima UN-a, ujedno strahuju da se situacija u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu pogoršava, a ne poboljšava.

Zapadne vlade ne uspijevaju dovoljno snažno pritisnuti Kinu, kažu grupe za ljudska prava, a moćnija Kina pod predsjednikom Xi Jinpingom postala je otpornija na međunarodni pritisak.

„Ako pogledate nezavisni aktivizam otprilike u vrijeme kada je Xi došao na vlast, u odnosu na ono što možete vidjeti sada, ono što je uznemirujuće jasno je da je Xijevo vodstvo nastojalo zbrisati civilno društvo i ušutkati neslaganje, ne samo unutar zemlje, već i globalno, osigurati da svako ko kritizira njega i režim mora dvaput razmisliti”, rekla je Sophie Richardson, dugogodišnja kineska promatračica i bivša kineska direktorica Human Rights Watcha.

U novom izvještaju rimske grupe za ljudska prava Safeguard Defenders, objavljenom u nedjelju povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, navodi se da je kineska vlada posljednjih godina pojačala primjenu „kolektivnog kažnjavanja” protiv voljenih zagovornika ljudskih prava.

Ovogodišnji Međunarodni dan ljudskih prava — kojim se obilježava 75 godina od kada su Ujedinjene nacije usvojile globalni temeljni dokument za zaštitu prava svakog pojedinca posvuda — dolazi samo nekoliko dana nakon što su čelnici EU posjetili Kinu na novu rundu pregovora.

Dok je samit bio usredsređen na trgovinu i rat u Ukrajini, EU je saopštila da je blok također izrazio „duboku zabrinutost” zbog situacije sa pravima u Kini. Obje strane su rekle da pozdravljaju nastavak njihovog dijaloga o ljudskim pravima ranije ove godine.

Wang Lutong, šef za evropska pitanja u kineskom Ministarstvu vanjskih poslova, rekao je da je Peking voljan da nastavi dijalog - iako je također upozorio da se „ljudska prava ne bi trebala koristiti kao štap za pobjedu nad Kinom”.

Prošle sedmice, ministar vanjskih poslova Wang Yi ponovio je dugogodišnju odbranu Kine od međunarodne kritike njenog stanja ljudskih prava.

Prošle sedmice, ministar vanjskih poslova Wang Yi ponovio je dugogodišnju odbranu Kine od međunarodne kritike njenog stanja ljudskih prava. Peking se protivi„svakom pokušaju nametanja vlastitih vrijednosti i modeliranja drugih”, rekao je on na simpozijumu.

U aprilu je kineska policija privela Yu Wenshenga, advokata za ljudska prava, i njegovu suprugu Xu Yan dok su bili na putu ka kancelariji Evropske unije u Pekingu da se sastanu sa ambasadorom EU.

Par se suočava s optužbama za subverziju državne vlasti i „svađanje i izazivanje problema” - iako nisu dobili nikakav pravni dokument sa optužbama, kaže Bao Longjun, pravni zastupnik upoznat sa slučajem.

Takve nejasne optužbe se obično iznose protiv aktivista za ljudska prava u Kini, a grupe za ljudska prava su ove godine zabilježile porast slučajeva poput Yu-ovog. On i njegova supruga ostaju u pritvoru.

Drugi kineski zagovornici prava, kao što je isključeni advokat za ljudska prava Wang Quanzhang, i dalje se suočavaju s maltretiranjem od strane vlasti čak i nakon što su pušteni iz zatvora.

Liu, disident koji je pobjegao u Sjedinjene Države, opisao je kako je bilo teško biti odvojen od supruge i sina tri godine. Par se sada ponovo vjenčao u SAD-u.

„Ti službenici za provođenje zakona, koristili su tako okrutne metode da mi uzvrate jer sam uspio da se izvučem”, rekao je. „Oni pokazuju ljudima poput nas da je to ono što možemo učiniti vama i vašoj porodici.”

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG