Linkovi

Satelitski snimci pokazuju da Kina širi špijunske baze na Kubi


Satelitski snimak prikazuje ruske brodove i centar Havane, Kuba, 13. juna 2024. Novi satelitski snimci objavljeni 2. jula pokazuju rad u četiri kubanske baze koji bi mogli ukazivati ​​na poboljšane obavještajne sposobnosti povezane s Kinom. (Maxar Technologies preko Reutersa)
Satelitski snimak prikazuje ruske brodove i centar Havane, Kuba, 13. juna 2024. Novi satelitski snimci objavljeni 2. jula pokazuju rad u četiri kubanske baze koji bi mogli ukazivati ​​na poboljšane obavještajne sposobnosti povezane s Kinom. (Maxar Technologies preko Reutersa)

Novi satelitski snimci Kube pokazuju znakove da zemlja postavlja poboljšane obavještajne kapacitete u četiri vojne baze za koje se sumnja da su povezane s Kinom, potencijalno pružajući Pekingu mrežu objekata koji bi se mogli koristiti za špijuniranje Sjedinjenih Država.

Slike, koje je u utorak predstavio Centar za strateške i međunarodne studije sa sjedištem u Washingtonu, snimljene su u martu i aprilu. To ukazuje na novu ili nedavnu izgradnju na tri lokacije u blizini glavnog grada Havane, kao i na radove na ranije neprijavljenoj lokaciji nedaleko od američke pomorske baze u Guantanamo Bayu.

„Bez pristupa povjerljivim materijalima, gotovo je nemoguće odrediti specifične ciljeve ove imovine“, navodi se u izvještaju. “Ipak, rast opreme za praćenje svemira na lokacijama kao što su Bejucal i Calabazar je značajan s obzirom na to da Kubi nedostaju vlastiti sateliti ili svemirski program.”

Bejucal je najveća od četiri lokacije, prema analitičarima CSIS-a, a prvi put je došla do izražaja tokom kubanske raketne krize 1962. godine, kada je baza korištena za skladištenje nuklearnog oružja za Sovjetski Savez.

U skorije vrijeme, postala je istaknuta kao glavna obavještajna stanica za praćenje signala, za koju se sumnja da prati elektronske komunikacije za Kinu.

Nove satelitske slike pokazuju dokaz da je Bejucal doživio opsežna ažuriranja, uključujući novo kućište elektronske antene.

Dvije druge lokacije u blizini Havane - Wajay i Calabazar - također su doživjele rast, a analitičari CSIS-a navode dokaze o proširenju i razvoju misije, uključujući postavljanje antena, radarskih antena i druge opreme koja bi mogla pomoći onima koji ga koriste za praćenje satelita.

Čini se da je konačna lokacija, El Salao, još uvijek u izgradnji. Ali njegova lokacija, nedaleko od američke pomorske baze u zaljevu Guantanamo u blizini grada Santiago de Cuba, i same strukture, mogle bi biti razlog za zabrinutost za SAD.

Slike koje je prikupio CSIS pokazuju napredak na onome što izgleda kao antenski niz prečnika od 130 do 200 metara (425 do 655 stopa). Slični nizovi, prema analitičarima, pokazali su sposobnost praćenja signala do 15.000 kilometara (9.300 milja).

Američka kancelarija direktora nacionalne obavještajne službe odbila je komentirati izvještaj CSIS-a. Ali to slijedi nakon prošlogodišnjeg izvještaja The Wall Street Journala da Kina plaća Kubi nekoliko milijardi dolara za izgradnju špijunskog objekta.

Američki zvaničnici su kasnije rekli da je Kina 2019. godine unaprijedila svoje obavještajne objekte na Kubi, ali da je američko povlačenje spriječilo Peking da postigne svoje ciljeve.

"Uvjereni smo da možemo nastaviti ispunjavati naše sigurnosne obaveze", rekao je sekretar za štampu Pentagona general-major Pat Ryder na brifingu novinarima u utorak.

"Znamo da će NRK [Narodna Republika Kina] nastaviti da pokušava da pojača svoje prisustvo na Kubi i nastavićemo da radimo na tome da to poremeti", rekao je on odgovarajući na pitanje Glasa Amerike. „Nastavljamo da pažljivo pratimo ovo, preduzimajući korake da se tome suprotstavimo.”

Kina je u utorak odbacila nalaze izvještaja CSIS-a, a glasnogovornik kineske ambasade u Washingtonu ih je nazvao "ničim osim klevetom".

„Američka strana je u više navrata navijala za kinesko uspostavljanje špijunskih baza ili sprovođenje nadzornih aktivnosti na Kubi“, rekao je Liu Pengyu za Glas Amerike u mejlu.

“SAD bi odmah trebale prekinuti zlonamjerno blatenje Kine”, rekao je Liu, dodajući: “SAD su bez sumnje vodeća sila u smislu prisluškivanja i čak ne štede svoje saveznike [sic].”

Kuba je takođe odstupila od izveštaja CSIS-a, izdvajajući pisanje u The Wall Street Journalu.

"Bez navođenja provjerljivog izvora ili dokazivanja, nastoji uplašiti javnost legendama o kineskim vojnim bazama koje ne postoje i koje niko nije vidio", navodi se u objavi zamjenika kubanskog ministra vanjskih poslova Carlosa Fernandeza de Cossia na X društvenim medijska platforma.

U izvještaju CSIS-a se kaže da bi stanice za praćenje na Kubi mogle pomoći Kini da stekne potrebne sposobnosti i uvide dok pokušava vojno nadmašiti Sjedinjene Države.

"Prikupljanje podataka o aktivnostima poput vojnih vježbi, testiranja projektila, lansiranja raketa i podmorničkih manevara omogućilo bi Kini da razvije sofisticiraniju sliku o vojnim praksama SAD-a", navodi se u izvještaju.

“Kubanski objekti bi također pružili mogućnost praćenja radio saobraćaja i potencijalnog presretanja podataka koje dostavljaju američki sateliti dok prolaze preko visoko osjetljivih vojnih lokacija širom juga Sjedinjenih Država”, navodi se u izvještaju.

Takve stanice za praćenje također bi mogle pomoći Kini da dobije pristup onome što izvještaj opisuje kao "riznicu podataka" iz komercijalnih komunikacija koje prolaze kroz jugoistočni dio SAD-a.

XS
SM
MD
LG