Linkovi

Kina smanjuje kamatne stope u nastojanju da podstakne ekonomski rast


Kineske novčanice od 100 juana na šalteru filijale komercijalne banke u Pekingu, 30. marta 2016.
Kineske novčanice od 100 juana na šalteru filijale komercijalne banke u Pekingu, 30. marta 2016.

Kineske komercijalne banke snizile su u utorak kamatne stope dok Peking traži načine da potakne ekonomski rast, koji je razočaravajuće spor dok se zemlja oporavlja od blokada iz ere pandemije i uskih grla u lancu snabdijevanja.

Taj potez se dogodio samo nekoliko dana nakon što je kineska centralna banka objavila da će smanjiti kamatu koju naplaćuje na nekoliko različitih objekata koje koristi za snabdijevanje komercijalnih banaka gotovinom.

Promjena primarnih kamata komercijalnih banaka, koje se nude zajmoprimcima sa najboljim kreditom, bila je relativno skromna. Stopa na jednogodišnje kredite pala je na 3,55% sa 3,65%, dok je stopa na petogodišnje kredite pala na 4,2% sa 4,3%.

Uspostavljanje ravnoteže

Promjena, koja je bila najznačajnije prilagođavanje kamatnih stopa u skoro godinu dana, bila je manja nego što su neki analitičari očekivali. Kina se suočava sa kontinuiranom mekoćom u svom sektoru nekretnina, visokim nivoom zaduženosti i uporno sporim rastom.

David Qu, ekonomista koji pokriva Kinu za Bloomberg Economics, rekao je na Bloomberg televiziji da je malo smanjenje stope bilo pokušaj da se održi, kako je rekao, "ravnoteža između stabilizacije tržišta nekretnina i izbjegavanja stimulacije novog balona na tržištu nekretnina".

U analizi objavljenoj prošle sedmice nakon što je Narodna banka Kine signalizirala da dolazi smanjenje kamatnih stopa, Logan Wright i Allen Feng iz Rhodium Group napisali su: „Smanjenje hipotekarnih stopa neće imati mnogo utjecaja na prodaju nekretnina, ali može pomoći da se smanji teret plaćanja hipoteka za kineska domaćinstva. Ovo je vjerojatnije dizajnirano da poveća potrošnju domaćinstava, tako da se domaćinstva mogu osloboditi i doći od servisiranja duga u druge svrhe.”

Očekuje se manji rast

Zabrinutost oko kineske ekonomije pogoršala se posljednjih mjeseci, što su visoki čelnici u Pekingu počeli javno da priznaju.

Kineska državna televizija je u petak izvijestila da je premijer Li Qiang na sastanku visokih lidera Komunističke partije rekao da vlada istražuje načine pokretanja rasta.

"Spoljno okruženje postaje sve složenije i teže, a usporavanje globalne trgovine i investicija direktno će uticati na proces oporavka privrede naše zemlje", rekao je Li.

Tokom vikenda, Goldman Sachs Group Inc. smanjila je svoju prognozu rasta u Kini ove godine na 5,4% sa 6%.

Stopa rasta kineske ekonomije i dalje je znatno viša od stope rasta mnogih razvijenih ekonomija, uključujući i SAD, za koju Međunarodni monetarni fond očekuje da će rasti od samo 1,6% u 2023. Međutim, stopa rasta Kine bila je čak 7,8% prije 10 godina, i od tada uglavnom usporava, s izuzetkom anomalne stope od 8,1% u 2021. kada se vratila iz dubine pandemije.

Očekuje se više podsticaja

Nakon prošlomjesečnih izvještaja da su i industrijska proizvodnja i maloprodaja bili ispod očekivanja, neki stručnjaci su očekivali da će se kineska vlada uključiti u pažljivi program ciljanih ekonomskih stimulacija u bliskoj budućnosti. Problem je u tome što neke od najočiglednijih poluga uticaja mogu biti manje moćne nego što su bile u prošlosti.

Na primjer, niže kamatne stope se obično smatraju stimulativnim jer podstiču zaduživanje za finansiranje kapitalnih investicija. Međutim, nivoi duga među kineskim kompanijama su već prilično visoki, što će poslužiti da se smanji potražnja za još kreditima.

Posljednjih mjeseci kineski zvaničnici su signalizirali otvorenost za strane investicije u zemlji kao još jedno sredstvo za povećanje ekonomskog rasta.

Međutim, ovo dolazi nakon perioda u kojem su agresivni udari Pekinga na kineske tehnološke firme i posjete visokih zvaničnika državne sigurnosti kineskim uredima zapadnih kompanija ostavili neke kompanije opreznima.

U aprilu su službenici obezbjeđenja ušli u kancelarije konsultantske firme Bain & Company i ispitivali zaposlene. Ta posjeta uslijedila je mjesec dana nakon što su zvaničnici ušli u ured druge američke firme, Mintz Group, i pritvorili pet kineskih državljana koji su tamo radili.

Globalni izazovi

Promjena kamatnih stopa događa se usred brojnih važnih diskusija između Kine i drugih velikih ekonomija širom svijeta.

U ponedjeljak je američki državni sekretar Antony Blinken posjetio Peking, gdje se sastao s kineskim ministrom vanjskih poslova Qin Gangom, a potom i predsjednikom Xi Jinpingom. Obje strane su razgovore okarakterisale kao produktivne, ali po pitanjima od velikog ekonomskog značaja za Peking nije najavljen napredak.

To je uključivalo kontinuiranu primjenu širokih tarifa Bidenove administracije na kinesku robu koje je provodila administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i ozbiljna ograničenja kineskoj sposobnosti da kupuje najsavremenije poluprovodnike zbog zabrana koje je uvela Bidenova administracija.

Li je u utorak otputovao u Njemačku na sastanke s tamošnjim visokim zvaničnicima. Njemačka, koja Kinu smatra svojim drugim najvećim trgovinskim partnerom nakon Evropske unije, doživjela je uzdrmanu ekonomiju nakon što je ruska invazija na Ukrajinu razotkrila njeno pretjerano oslanjanje na Rusiju kao izvor fosilnih goriva

Njemačka vlada je usljed "skidanja rizika" svoje ekonomije širenjem broja zemalja na koje se oslanja za ključni uvoz - proces koji je Kinu zabrinuo za budućnost trgovine s najvećom evropskom individualnom ekonomijom.

XS
SM
MD
LG