Linkovi

Apple: Sporiju isporuku Iphone 14 zbog smanjenja proizvodnje u Kini


Ajfon 14 u prodavnici u Njujorku
Ajfon 14 u prodavnici u Njujorku

Kompanija Apple očekuje manje isporuka najnovijeg Ajfona 14 nakon značajnog smanjenja proizvodnje u fabrici u Kini, zbog politike Pekinga prema koronavirusu.

KUPERTINO - Apple je svoje telefone sklapao u fabrici u Žengdžou, ali je poput drugih kompanija, zbog politike nulte tolerancije prema kovidu, morao da smanji očekivanja - i to pred prazničnu sezonu.

„Fabrika trenutno radi sa značajno smanjenim kapacitetom. Nastavljamo da uočavamo veliku potražnju za modelima Iphone 14 Pro i Iphone 14 Pro Max. Međutim, sada očekujemo manje isporuke Iphone 14 Pro i Iphone 14 Pro Max nego što smo ranije očekivali“, navodi se u saopštenju Epla.

Reuters je prošlog mjeseca objavio da bi proizvodnja Iphonea mogla pasti za čak 30% u novembru u kineskoj fabrici- jednoj od najvećih na svijetu - zbog ograničenja u vezi sa kovidom.

Fabrika u centralnoj Kini, koja zapošljava oko 200.000 ljudi, pod strogim je mjerama zbog sprječavanja širenja kovida. Mnogi radnici su i napustili lokaciju te fabrike.

Apple, koji je počeo da prodaje Iphone 14 u septembru, sada poručuje kupcima da se spreme na duže vrijeme čekanja.

Kina je u ponedeljak prijavila najveći broj novih infekcija kovidom u posljednjih šest mjeseci. Nadležni su rekli da će se pridržavati strogih mjera protiv koronavirusa, što utiče na proizvodnju.

Apple očekuje da će ove godine proizvesti najmanje 3 miliona Iphone 14 manje nego što je planirano, objavio je Blumberg.

XS
SM
MD
LG