Linkovi

Kina imenovala novog ministra odbrane


Ministar odbrane Kine Dong Jun
Ministar odbrane Kine Dong Jun

Kina je u petak imenovala bivšeg načelnika mornarice Dong Juna za novog ministra odbrane kako bi zamijenila prethodnog ministra koji je nestao iz javnosti prije četiri mjeseca, izvještava Reuters.

Dong je imenovan u vreme dok predsjednik Xi Jinping jača vojsku u okviru nastojanja da Kina postane dominantna svjetska sila, što je uznemirilo mnoge susjede, posebno zbog njene agresivnosti prema Tajvanu – ostrvu s demokratskom upravom na koje Peking ima pretenzije – kao i spornom Južnom kineskom moru.

Uloga kineskog ministra odbrane je da bude lice Narodnooslobodilačke armije u njenim odnosima s medijima i drugim oružanim snagama.

Ključni element njegovog posla je i angažovanje sa SAD kako bi se smanjio rizik od sukoba oko Tajvana i Južnog kineskog mora, dvije tačke žarišta koje 62-godišnjem Dongu nisu strane.

Prije nego što je postao načelnik mornarice Narodne oslobodilačke armije i postao general 2021. godine, bio je zamjenik komandanta Istočne morske flote, glavne snage odgovorne za oblast oko Tajvana.

Također je bio zamjenik komandanta za snage koje djeluju u Južnom kineskom moru, na čiji veći dio Peking takođe ima pretenzije.

Wen-Ti Sung, politikolog i saradnik u Globalnom centru za Kinu u Atlantskom savjetu, rekao je da bi izbor Donga mogao biti znak da su u toku čistke u odjeljenjima za raketne snage i razvoj opreme.

Dva prethodna ministra odbrane, koji su dolazili iz redova ovih snaga, nestala su iz javnosti.

Dong mijenja Lija Shangfua, koji je bio na čelu Odjeljenja zaduženog za nabavku opreme i istraživanje prije nego što je preuzeo funkciju odbrane u martu. Li nije viđen u javnosti od 25. augusta.

Izvori su, kako navodi Reuters, rekli da je Li pod istragom zbog korupcije u vezi s nabavkom i razvojem opreme.

Šira čistka

Kao mogući znak šire čistke, devet visokih vojnih zvaničnika uklonjeno je iz najvišeg zakonodavnog tela Kine, izvijestila je državna agencija Sinhua, pozivajući se na odvojeno saopštenje Stalnog komiteta Nacionalnog narodnog kongresa u petak.

Ministarstvo odbrane Kine u augustu je najavilo da će sprovesti mjere protiv "svakog korumpiranog zvaničnika" kada je upitano gdje se nalazi Lijev prethodnik, Wei Fenghe, što je bilo prvo pominjanje istrage o korupciji među najvišim vojnim liderima poslije velike promjene u oružanim snagama koje nadgledaju kineski nuklearni i konvencionalni raketni arsenal.

Peking nije iznio objašnjenje Lijevog nestanka, ali mu je u oktobru oduzeo titulu ministra odbrane.

Kineski ministar odbrane Li Shangfu i bivši ministar spoljnih poslova Qin Gang, koji su pod nepoznatim okolnostima uklonjeni iz javnosti ili s funkcija.

Tokom kratkog mandata na mestu ministra, Li se nije sastao sa svojim američkim kolegom. Ministarstvo je objasnilo da će Washington prvo morati da ukloni sankcije koje je uveo Liju 2018. zbog njegove uloge u kupovini ruskih aviona i opreme.

Dong se suočava s takvim ograničenjem, budući da nije poznato da je pod američkim sankcijama.

Kada su se predsjednici SAD i Kine, Joe Biden i Xi Jinping, sastali u San Franciscu prošlog mjeseca, saglasili su se da nastave vojne razgovore na visokom nivou koji su prekinuti poslije posete tadašnje predsjedavajuće Predstavničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu u augustu 2022.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG