Linkovi

Kineski grad testira sve stanovnike poslije pojave omicrona


Stanovnici kineskog grada Tjenđina čekaju u redu da se testiraju na Covid. (Foto: Chinatopix Via AP)
Stanovnici kineskog grada Tjenđina čekaju u redu da se testiraju na Covid. (Foto: Chinatopix Via AP)

U kineskom lučkom gradu Tjenđinu u nedjelju je počelo masovno testiranje 14 miliona stanovnika nakon što je 20 djece i odraslih testirano pozitivno na Covid 19, ukljućujući i najmanje dva slučaja omicron soja. Zvaničnici su saopštili da bi broj zaraženih mogao da raste.

Kina je pooštrila strategiju nulte tolerancije u borbi protiv pandemije koronavirusa uoči početka Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 4. februara. Kineska prijestolnica je 115 kilometara udaljena od Tjenđina, i mnogi građani redovno putuju između dva grada automobilima ili brzom željeznicom.

U Tjenđinu, dva potvrđena slučajeva omicrona su kod desetogodišnje djevojčice i 29-godišnje žene. Nakon testiranja bliskih kontakata, pozitivno je bilo još 18 osoba, a 767 negativno.

Među zaraženima je 15 učenika starosti od 8 do 13 godina, radnik u centru za produženi školski boravak i četvero roditelja. Očekuje se da će masovno testiranje biti završeno za dva dana.

Kina je prethodno prijavila 12 slučajeva omicrona, uglavnom među ljudima koji su doputovali iz inostranstva i koji su bili u izolaciji.

U drugim dijelovima Kine, milioni ljudi ne mogu da izlaze iz domova u Šijanu i Jidžou, dva grada u kojima su veća žarišta virusa.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG