Linkovi

Evropska unija i Kina postigle sporazum u oblasti investiranja


European Commission President Ursula von der Leyen, European Council President Charles Michel, German Chancellor Angela Merkel, French President Emmanuel Macron and Chinese President Xi Jinping are seen on a screen during a video conference, in Brussels, Belgium December 30, 2020
European Commission President Ursula von der Leyen, European Council President Charles Michel, German Chancellor Angela Merkel, French President Emmanuel Macron and Chinese President Xi Jinping are seen on a screen during a video conference, in Brussels, Belgium December 30, 2020

Evropska unija i Kina postigle su sporazum u oblasti investiranja koji bi evrpskim kompanijama trebalo da omogući značajniji pristup kineskom trižištu i poboljšanju trenda koji Evropa označava neuravnoteženim ekonomskim vezama.

Dvije strane su o sporazumu pregovarale gotovo sedam godina i procijenjeno je da će biti potrebna još godina kako bi stupio na snagu. Dogovor predstavlja pokušaj redefinisanja odnosa sa Kinom – koju Evropska unija posmatra kroz ambivalentnu prizmu - partnera, ali i rivala.

Na osnovu postignutog dogovora evropske kompanije trebalo bi da dobiju dozvolu da budu uključene u industriju proizvodnje električnih automobile, uslugama telekomunikacija, kao i pojedinim oblastima vazdušnog i pomorskog saobraćaja.

Zajednička ulaganja biće primijenjena u autmobilskom sektoru, finansijskim servisima, uslugama nekretnina i zaštite životne sredine – konkretnije kanalizacionih mreža.

Računa se da bi kompanije koje bi od takvih relacija mogle imati koristi Daimler, BMW, Peugeot, Allianz i Siemens – koje u većem obimu posluju u Kini.

Saglasno dogovoru – Kina bi trebalo da usvoji zakone koji će onemogućiti prisilno preuzimanje tehnologije stranih kompanija, kao i da se obaveže da će biti transparentnija u pogledu subvencija.Takođe, od nje se očekuje i da onemogući državnim preduzećima dikriminisanje stranih investitora.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron poručio je u Parizu da su odnosi između EU i Kine ojačali posljednjih godina i da će se to i dalje nastaviti.

Macron je predložio da narednih mjeseci sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel posjeti Kinu, u nameri razmatranja drugih oblasti saradnje.

Postignuti sporazum sa Kinom Evropskoj uniji donosi ravnpravni položaj u odnosu na Sjedinjene Države – koje su sa tom zemljom ostvrarile prvu fazu trgovinskog sporazuma što će, kako pocjenjuje agencija Reuters, nesumljivo biti ključno pitanje budućih transatlantskih pregovora.

Biden-Harris administracija željno iščekuje konsultacije sa Evropskom unijom o zajedničkom pristupu kineskim nejednakim ekonomskim praksama i drugim važnim izazovima”, rekao je neimenovani zvaničnik tranzicionog tima izabranog predsjednika Joea Bidena.

Dogovor podrazumijeva posvećenost pitanju klimatskih promjena, radničkim pravima – uključujući i prisilni rad, što je prvi put da Kina učestvuje u takvom procesu.

Obaveze su recipročne, iako je tržište Evropske unije već mnogo otvorenije u odnosu na kinesko. Brisel je ukazao da je spreman na dodatno otvaranje u sektoru energetike – uz napomenu da se ponuda kineskoj strani bazira na očuvanju već postojeće otvorenosti.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG