Linkovi

Evropska unija i Kina postigle sporazum u oblasti investiranja


European Commission President Ursula von der Leyen, European Council President Charles Michel, German Chancellor Angela Merkel, French President Emmanuel Macron and Chinese President Xi Jinping are seen on a screen during a video conference, in Brussels, Belgium December 30, 2020

Evropska unija i Kina postigle su sporazum u oblasti investiranja koji bi evrpskim kompanijama trebalo da omogući značajniji pristup kineskom trižištu i poboljšanju trenda koji Evropa označava neuravnoteženim ekonomskim vezama.

Dvije strane su o sporazumu pregovarale gotovo sedam godina i procijenjeno je da će biti potrebna još godina kako bi stupio na snagu. Dogovor predstavlja pokušaj redefinisanja odnosa sa Kinom – koju Evropska unija posmatra kroz ambivalentnu prizmu - partnera, ali i rivala.

Na osnovu postignutog dogovora evropske kompanije trebalo bi da dobiju dozvolu da budu uključene u industriju proizvodnje električnih automobile, uslugama telekomunikacija, kao i pojedinim oblastima vazdušnog i pomorskog saobraćaja.

Zajednička ulaganja biće primijenjena u autmobilskom sektoru, finansijskim servisima, uslugama nekretnina i zaštite životne sredine – konkretnije kanalizacionih mreža.

Računa se da bi kompanije koje bi od takvih relacija mogle imati koristi Daimler, BMW, Peugeot, Allianz i Siemens – koje u većem obimu posluju u Kini.

Saglasno dogovoru – Kina bi trebalo da usvoji zakone koji će onemogućiti prisilno preuzimanje tehnologije stranih kompanija, kao i da se obaveže da će biti transparentnija u pogledu subvencija.Takođe, od nje se očekuje i da onemogući državnim preduzećima dikriminisanje stranih investitora.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron poručio je u Parizu da su odnosi između EU i Kine ojačali posljednjih godina i da će se to i dalje nastaviti.

Macron je predložio da narednih mjeseci sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel posjeti Kinu, u nameri razmatranja drugih oblasti saradnje.

Postignuti sporazum sa Kinom Evropskoj uniji donosi ravnpravni položaj u odnosu na Sjedinjene Države – koje su sa tom zemljom ostvrarile prvu fazu trgovinskog sporazuma što će, kako pocjenjuje agencija Reuters, nesumljivo biti ključno pitanje budućih transatlantskih pregovora.

Biden-Harris administracija željno iščekuje konsultacije sa Evropskom unijom o zajedničkom pristupu kineskim nejednakim ekonomskim praksama i drugim važnim izazovima”, rekao je neimenovani zvaničnik tranzicionog tima izabranog predsjednika Joea Bidena.

Dogovor podrazumijeva posvećenost pitanju klimatskih promjena, radničkim pravima – uključujući i prisilni rad, što je prvi put da Kina učestvuje u takvom procesu.

Obaveze su recipročne, iako je tržište Evropske unije već mnogo otvorenije u odnosu na kinesko. Brisel je ukazao da je spreman na dodatno otvaranje u sektoru energetike – uz napomenu da se ponuda kineskoj strani bazira na očuvanju već postojeće otvorenosti.

XS
SM
MD
LG