Linkovi

Moody's mijenja izglede za kineski dug na "negativne"


Nacionalna zastava se vijori ispred kineske centralne banke u Pekingu, 20. januara 2022. Agencija za rejting Moody's smanjila je izglede o kreditnom rejtingu kineske vlade na negativnu sa stabilnog, 5. decembra 2023. godine.
Nacionalna zastava se vijori ispred kineske centralne banke u Pekingu, 20. januara 2022. Agencija za rejting Moody's smanjila je izglede o kreditnom rejtingu kineske vlade na negativnu sa stabilnog, 5. decembra 2023. godine.

Dok raste zabrinutost zbog neodrživog nivoa duga u kineskoj ekonomiji, jedna velika rejting kompanija je u utorak objavila da je promijenila izglede za kineski državni dug u negativne.

Moody's Investors Service upozorio je da se očekuje da će visoki nivoi duga među regionalnim i lokalnim vladama, od kojih se mnoge bore da ostanu u toku sa svojim plaćanjima, primorati kinesku vladu da uskoči s finansijskom pomoći.

U vrijeme kada kineska ekonomija posrće, a stope rasta niže od očekivanih, Moody's je upozorio da bi ovo dodatno opterećenje moglo da izvrši fiskalni pritisak na vladu.

"Promjena u negativnu perspektivu odražava sve veći dokaz da će vlada i širi javni sektor pružiti finansijsku podršku regionalnim i lokalnim vlastima i državnim preduzećima pod velikim finansijskim stresom, što predstavlja širok rizik negativnog uticaja na fiskalnu, ekonomsku i institucionalnu snagu Kine", navodi agencija u saopštenju za javnost.

"Promjena izgleda također odražava povećane rizike povezane sa strukturalnim i upornim nižim srednjoročnim ekonomskim rastom i tekućim smanjenjem sektora nekretnina."

Trenutna ocjena je nepromijenjena

U svom saopštenju, Moody's je potvrdio da njegov trenutni rejting Kine ostaje A1, nekoliko stepenica ispod najvišeg nivoa Aaa, ali i dalje u sredini onoga što agencija smatra dugom "investicionog ranga". Sjedinjene Američke Države imaju ocjenu Aa1 od strane Moody'sa, jedan korak ispod najviše ocjene.

Kinesko ministarstvo finansija je u saopćenju navelo da je "razočarano" promjenom, dodajući da je "nepotrebna zabrinutost Moody'sa o izgledima kineskog ekonomskog rasta, fiskalnoj održivosti i drugim aspektima".

Druge velike rejting agencije, Standard & Poor's i Fitch, trenutno ocjenjuju kineski dug na sredini investicijskog ranga, sa stabilnim izgledima.

Dugoročna kriza

Kina se godinama bori sa zaduženjima pokrajinskih i lokalnih vlasti. U proteklim decenijama, ti subjekti su bili zaduženi za pokretanje ekonomskog rasta zemlje i to su činili uglavnom ulaganjem u infrastrukturne projekte.

Pokrajinske i lokalne vlasti su se zadužile za finansiranje tih projekata, kako direktno tako i preko subjekata poznatih kao sredstva za finansiranje lokalnih vlasti ili LGFV. One su se teoretski razlikovale od vlada, ali su imale implicitnu garanciju podrške vlade.

Te investicije su u početku pokretale snažan ekonomski rast. Ali mnoge su bili pogrešno usmjerene, bilo na projekte sa malo dugoročne ekonomske koristi ili na favorizovane kompanije koje nisu ispunile svoja obećanja.

Pokrajinske i lokalne vlade godinama su finansirale svoje zaduživanje prodajom zemljišta, ali su se brojni ekonomski faktori udružili da dovedu kineski sektor nekretnina u dugotrajni pad, što im otežava servisiranje dugova.

Prošlog mjeseca na javnom forumu Pan Gongsheng, guverner Narodne banke Kine, rekao je da je centralna banka spremna da se uključi kako bi pružila pomoć pokrajinskim i lokalnim vladama.

"Kada bude neophodno, Narodna banka Kine će pružiti hitnu podršku likvidnosti regionima sa relativno velikim teretom duga", rekao je on.

Nema velikog iznenađenja

Ekonomista Brad W. Setser, viši saradnik u Vijeću za vanjske odnose, rekao je da malo toga u izvještaju Moody'sa može biti vijest za svakoga ko je pomno pratio kinesku ekonomiju.

"Mislim da svi znaju da Kina ima kombinaciju neke stvarne fiskalne snage - omjer duga centralne vlade prema BDP-u je izuzetno nizak - i neke stvarne fiskalne slabosti", rekao je on za Glas Amerike.

Nevolja je, kako je rekao, u tome što centralna vlada u Pekingu ubire većinu vladinih prihoda, pokrajinske i lokalne vlasti moraju da servisiraju rastuće dugove.

"Kineski vladin sektor ima značajan iznos duga", rekao je Setser. "Samo je pitanje, zapravo, može li jaka bilanca u centru nadoknaditi neke od slabosti na periferiji."

'Intervencija vlade'

Dok izvještaj Moody'sa upozorava da će kineska vlada morati intervenirati uz fiskalnu podršku pokrajinskim i lokalnim vlastima, Tianlei Huang, istraživačica i koordinatorica kineskog programa na Peterson institutu za međunarodnu ekonomiju, ističe da Peking to već čini.

"Vidimo da centralna vlada posljednjih godina daje sve veći iznos međudržavnih transfera lokalnim samoupravama, a prije samo dva mjeseca najavila je da će emitovati neke dodatne trezorske obveznice, te da će cijeli prihod ići direktno lokalnoj samoupravi", on je rekao. "Dakle, u određenom smislu, centralna vlada već istupa da pomogne lokalnim vlastima."

Trenutni uticaj ograničen

Stručnjaci su za Glas Amerike rekli da će uticaj promjene u izgledima Moody'sa vjerovatno biti ograničen, čak i ako bi nakon toga uslijedilo snižavanje rejtinga u budućnosti.

„Neke od uobičajenih implozivnih implikacija smanjenja kreditnih rejtinga odsutne su u kineskom kontekstu, budući da kineska finansijska tržišta i globalna tržišta pažljivo reguliše vlada", rekao je Peter Petri, profesor međunarodnih finansija na Brandeis International Business School, u razmjeni e-pošte. na zapadna tržišta jednostavno nije u planu."

Međutim, Petri je rekao da nije uvjeren da je vlada spremna poduzeti vrste koraka koji bi dugoročno riješili problem.

U budućnosti, umjesto da najavljuje velike promjene, rekao je, Peking bi mogao odlučiti da preduzme niz manjih koraka kako bi izgradio povjerenje u ekonomiju, kao što je postavljanje dostižnih ciljeva rasta, nuđenje određenih fiskalnih stimulacija i pružanje podrške lokalnim vlastima i kompanijama koje se bore .

"Takva fina podešavanja neće riješiti strukturni problem koji su identificirali vanjski ekonomisti - potrebu da se infrastruktura i rast zasnovan na nekretninama zamijeni novim modelom. Najvjerovatnija alternativa, koja bi mogla biti anatema za [kineskog predsjednika Xi Jinpinga], je tržišno orijentisan rast", napisao je Petri u mejlu.

„Do sada se nije pojavila nijedna alternativa — ni zajednički prosperitet ili tehnološka samodovoljnost, koji su najavljeni nacionalni ciljevi, ali tek treba da budu uvjerljivo povezani s ekonomskim rastom.“

XS
SM
MD
LG