Linkovi

Kina, druga ekonomija svijeta, još uvijek je razmjerno vrlo siromašna zemlja


Kina, druga ekonomija svijeta, još uvijek je razmjerno vrlo siromašna zemlja
Kina, druga ekonomija svijeta, još uvijek je razmjerno vrlo siromašna zemlja

Kineski ekonomist Sang Baichuang kaže da su 'statistike dobre za hvalisanje', no u smislu kupovne moći Kinezi i dalje zaostaju za Japancima

Najnovije procjene japanske vlade pokazuju da je Kina pretekla Japan te da je sada kinesko gospodarstvo drugo po veličini na svijetu.

Japanska ekonomija neznatno se smanjila u posljednjem kvartalu prošle godine. Bruto društveni proizvod pao je za 0,3 posto nakon što je došlo do smanjenja domaće potrošnje. No japanski ministar ekonomije Kaoru Yosano kaže da se radi o privremenom padu: "Podaci pokazuju da je japanska ekonomija stajala u mjestu od razdoblja od listopada do prosinca. No sada primjećujemo znakove ekonomskog oporavka nakon što je prošlo najgore na polju prodaje automobila te u sektoru proizvodnje."

Premda je japanska ekonomija nadmašila očekivanja za godinu - porasla je za 3,9 posto - to nije bilo dovoljno da se zadrži na mjestu druge najveće ekonomije svijeta na kojem je provela 40 godina. Ta titula sada pripada Kini čiji je bruto društveni proizvod iznosio gotovo pet bilijuna i 880 milijardi dolara usporedbi s japanskih pet bilijuna i 470 milijardi dolara.

Kineski ekonomist Sang Baichuang kaže da su ti brojevi dobri za hvalisanje no u smislu kupovne moći, kaže on, Kinezi i dalje zaostaju za Japancima: "Naša ekonomija prešla je japansku, no naš bruto društveni proizvod po glavi stanovnika samo je jedna jedanaestina japanske ekonomije. Ne možemo biti zadovoljni samo ukupnim bruto društvenim proizvodom. Kineski ekonomski prosperitet još uvijek je relativno manji."

Analitičari kažu da pad Japana na treće mjesto iza Kine nije iznenađenje s obzirom na veliko kinesko stanovništvo od milijardu i 300 milijuna ljudi. Ekonomist Masayuki Kichikawa kaže da je rast kineske ekonomije dobra za Japan jer donosi više potrošača za japansku robu: "Japanci bi na ovu vijest trebali gledati pozitivno jer će Kinezi vjerojatno kupovati više skupljih trajnih proizvoda poput automobila. A Kina će vjerojatno postati vrlo dobro tržište za Japan."

Unatoč globalnoj krizi ekonomisti kažu da je kineska ekonomija pomogla oporavku širom svijeta uključujući najveću svjetsku ekonomiju, Sjedinjene Države, koje imaju gotovo tri puta veći bruto društveni proizvod u odnosu na Kinu.

XS
SM
MD
LG